Forside > Siste Nytt > – Dyrere flyreiser med bonuspoeng

– Dyrere flyreiser med bonuspoeng

26. februar, 2013
SAS varslet i dag at de gjeninnfører bonuspoeng for bedriftskunder på innenriksflyginger.
Ordningen vil gjøre reisen dyrere for folk flest, mener Forbrukerrådet.

Norske myndigheter har tidligere lagt ned forbud mot bonusordninger på innenriksflyginger. Dette førte til flere aktører i det norske markedet, lavere priser på flybilletter og flere avganger. SAS trosser nå pålegget og stevner også staten for retten.

– Forbud mot bonusordninger var en forutsetning for at Norwegian kunne konkurrere om norske flypassasjerer, og er fortsatt avgjørende for at nye aktører skal kunne etablere seg, og at konkurransen opprettholdes, sier fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet.

– Forbrukere flest reiser opptil fem ganger i året og har ingenting å tjene på at bonusordningen blir gjeninnført. Dette vil trolig føre til økte priser, og det er det først og fremst flyselskapene som tjener på.

Du betaler for bonusen

Forbrukerrådet har i tidligere høringsrunder arbeidet for at forbudet mot bonusordningene må opprettholdes. I Stortingets debatt og gjennom Regjeringens beslutning ble det også klart at norske politikere ønsker å beholde forbudet.

– Folk med et «vanlig» flymønster vil måtte spare i årevis før poengene kan veksles inn. De som får glede av ordningen er forretningsreisende som ikke selv betaler for den reisen, sier Anne Haabeth Rygg.

– Det er lett å glemme at bonusen bakes inn i billettprisen. Bonusprogrammene gjør det vanskelig å gjennomskue hvilke fordeler du faktisk får. All erfaring tilsier at konkurransen svekkes og prisene øker.