Forside > Siste Nytt > Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale
Spotprisene er historisk lave. Samtidig er det blitt flere gunstige spotavtaler i markedet de siste ukene. Nå oppfordrer Forbrukerrådet alle til å sjekke strømavtalen sin.

På Forbrukerrådets tjeneste Strømpris.no kan man enkelt sammenligne avtalene i det norske strømmarkedet. Forskjellene mellom de dyreste og de billigste avtalene er svært store.

– Den siste tiden har det kommet en rekke gode tilbud med lang varighet. Dette gjør at du enkelt kan velge gode avtaler uten å måtte sjekke hver måned om du er blitt flyttet over på en dyrere avtale, sier Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket.

–  Vi anbefaler alle å sjekke strømavtalen sin nå. Hvis du har en variabel avtale eller en dyr spotavtale med høye påslag, er dette tiden for å bytte.

person med pc

Foto: Colourbox

Strømpris.no har skapt endringer i markedet

Alle som selger strøm, er forpliktet til å rapportere prisene sine inn til Strømpris.no. Nytt av året er at leverandørene må garantere for hvor lenge prisene på spotavtalene gjelder.

– Det er svært gledelig at det har blitt langt flere varige spotavtaler med svært gunstige priser. Disse prisene varer garantert et halvt år, noen dobbelt så lenge, og gjør det mye enklere å ta fornuftige valg, sier Inger Lise Blyverket.

– Det er gratis og veldig enkelt å bytte strøm. Mange betaler dyrt for strømmen, og kan med få klikk redusere de månedlige utgiftene betydelig.

Mange betaler unødvendig mye for strømmen

Statistikk viser at spotavtaler er gunstigst over tid, mens variable avtaler kommer klart dårligst ut. Samtidig har hver fjerde norske husstand likevel dyre variable avtaler.

– Det er fortsatt mange dårlige avtaler i strømmarkedet, og det er vanskelig å orientere seg. Strømselskapene fortsetter også å markedsføre de dyreste avtalene sine, mens de billigste tilbudene ofte gjemmes bort, sier Inger Lise Blyverket.

Forbrukerrådet ber forbrukerne også tenke seg om før de slår til på et strømtilbud.

– Kjøp aldri strøm over telefonen, ved dørsalg, på gata eller i elektronikkbutikken. De dyre og dårlige avtalene dyttes på folk gjennom slikt direkte salg. Kjøper du strøm i butikken, mister du også angreretten på 14 dager, sier Inger Lise Blyverket.

Liste over de ti gunstigste spotavtalene i markedet nå

  • GNP Energy Marked Standard
  • Agva Strømpris
  • Lærdal Energi – -Lærdal Timespot
  • AKRAFT Timespot
  • Hurum Kraft Påskevarme
  • Ishavsspot Time Kampanje
  • Yetz KampanjeSpot
  • Gudbrandsdal Energi GE Spotpris
  • NorgesEnergi Gul garantispot
  • Hurum Kraft barestrøm.no

NB! Det er viktig å velge akkurat disse avtalene. Strømselskapene tilbyr nemlig samtidig dyre og dårlige spotavtaler – ofte til forveksling med like navn. For eksempel har de fire selskapene som topper listen også avtaler som kommer ut blant de dyreste spotprisavtalene.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker