Forside > Siste Nytt > Forbrukerrådet roser skriftlige budrunder

Forbrukerrådet roser skriftlige budrunder

22. januar, 2013
Finansdepartementet foreslår at eiendomsmeglere bare skal formidle bud, aksepter og avslag som er gitt skriftlig.

– Det er veldig bra at Regjeringen vil innføre skriftlige budrunder, mener Forbrukerrådet.

– Nå som boligkjøpere flest er på nett til enhver tid og bruker sms daglig, oppfatter mange boligkjøpere det som underlig gammeldags å by millionbeløp ved en muntlig samtale, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Også per SMS og e-post

Ifølge forslaget vil alle former for elektroniske meldinger som kan lagres på betryggende måte, oppfylle kravet til skriftlighet. Det betyr at blant annet SMS og e-post vil tilfredsstille kravet, i tillegg til tradisjonelle former som brev og telefaks.

– Meglerne selv burde for lengst ha innført dette eller lydopptak av samtale. Det er paradoksalt at samtalen tas opp når du bestiller taxi, men ikke når du byr flere millioner på en bolig. Det er synd at meglerbransjen er mest opptatt av ny teknologi når det forenkler deres egen jobb og mindre opptatt av boligkjøpernes situasjon, sier Bartholdsen.

Må legitimere seg

Det er videre foreslått at den informasjonen som megler gir selger, konkurrerende budgivere og andre interessenter underveis i budrunden om innkomne bud med videre, også skal gis skriftlig. Dessuten er det foreslått at alle budgivere må legitimere seg overfor megler.

Forslaget kom opprinnelig fra Finanstilsynet. Høringsfristen er 19. april 2013.