Mat

Forbrukerrådet vil ha mindre forbruk og mer gjenbruk

20. mars, 2018

Med bruktmarkedet #detklerdeg, sytjenester og redesignkurs skal trøndere inspireres til å handle brukt og reparere i stedet for å kaste.

Forbrukerrådet vil nemlig ha mer bærekraftig klesforbruk. Derfor tar de med den omreisende pop-up’en #detklerdeg til Studentersamfunnet i Trondheim tirsdag og onsdag denne uka. Her kan folk kjøpe secondhand-klær og få dem tilpasset av skreddere.

Målet er å få folk mer positive til gjenbruk av klær, som regnes som det fjerde mest miljøbelastende forbruksområdet.

– Det forbruket vi har av klær er ikke bærekraftig. I snitt har vi 80 kilo klær hjemme, og ett av fem plagg blir sjeldent eller aldri brukt, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

Gunstein Instefjord. Foto

Han har gått sammen med Fretex og Fremtiden i våre hender om initiativet, og inntektene fra klessalget går til Fretex.

– Vi gjør dette for å oppmuntre til mer bærekraftig klesforbruk. Ved å bruke klær om igjen bryter vi et miljøbelastende bruk-og-kast-system.

– I dag er det lettere å kaste og kjøpe nytt enn å reparere, og produkter i dag må i større grad lages sånn at de kan repareres. I Sverige har de senket momsen på reparasjoner, og det bør vi i Norge også gjøre, mener Instefjord.

Aysha Hussain i den omreisende popup-butikken #detklerdeg i Trondheim 20. og 21. mars
Seniorrådgiver Aysha Hussain fra Forbrukerrådet er til stede i Studentersamfunnet i Trondheim med den omreisende pop-up-en #detklerdeg.

Pop-up-en #detklerdeg
Hvor: Studentersamfunnet i Trondheim
Når: 20.-21. mars, kl. 11:00-18:00

Gratis konseptworkshop:
Det blir også gratis konseptworkshop med klesdesigner Maja Stabel med tips og triks om hvordan du enkelt kan lage «zero waste-plagg». Det skjer tirsdag 20.mars kl. 13.00, og onsdag 21. mars kl. 15.00.

Abonner på vårt nyhetsvarsel