Siste nytt

Forbrukerrådets guide til kjøp av julegaver

9. desember, 2019

Det er en del å tenke på når man gir og får julegaver. Kan gaven byttes, hvor lenge er gavekortet gyldig, og hva med gaver kjøpt på nettet?

Det er ikke alle julegaver som faller i smak, og da er det bedre at den byttes fremfor at den blir liggende i et skap. Faktisk bytter seks av ti nordmenn en eller flere julegaver, viser en tidligere undersøkelse fra Forbrukerrådet. Da er det greit om det går an å bytte gaven. Å få byttet gavene, krever at både giver og mottaker husker et par ting.

Byttelapp

Norsk lov gir i utgangspunktet ingen rett til å bytte varer. Det er likevel lange tradisjoner for at man får bytte julegaver i romjulen. Men i julestria er det ofte enklere å huske glanset papir enn byttelapp.

– En grei huskeregel når du handler julegaver i butikk, er alltid å be om byttelapp. Handler du på nett, er det viktig å sjekke vilkårene i nettbutikken. En byttelapp gjør det enklere å bytte for den som får gaven. Det er nemlig butikkenes egne regler som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, sier Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Holder julegave i hånden.Foto

Nettråd

Kjøper du julegavene på nettet, er det lurt å sjekke hvilke bytteregler de ulike butikkene har. Leveringstid er det også lurt å undersøke, særlig før jul.

– Ved netthandel har du 14 dagers angrerett. Så er ikke gaven helt som forventet, kan du angre og få kjøpesummen refundert. Du må selv betale for å sende varen i retur, og reglene gjelder bare for nettbutikker i Norge og EU. Fjorten dager kan fort være for kort frist hvis du handler gaven i god tid. sier Høst.

Derfor er det lurt å sjekke om nettbutikkene har utvidede bytte eller returordninger i forbindelse med julehøytiden.

Det også fornuftig å sjekke om nettbutikken er seriøs før man handler.

– Er tilbudene for gode til å være sanne? I så fall styr unna. Det er også lurt å betale med kredittkort eller betalingskort fra Visa eller Mastercard. Om man likevel blir lurt, kan man da kreve pengene refundert fra banken, sier Høst.

Gavekort

Gavekort kan være gaven til den som har alt, og gir fleksibilitet når du er usikker på en blusestørrelse, hvilken dato som passer for konsert, eller til hvilken hudtype kremen skal passe. Å gi opplevelser som kino, teater eller restaurantbesøk er også miljøvennlig. I tillegg er gavekort lette å sende i posten om man skal gi gaver til noen langt unna.

– Men husk på at gavekort normalt kun er gyldige i ett år, så sjekk skuffene hjemme. Kanskje rekker du å betale noen av årets julegaver med de glemte gavekortene fra i fjor, sier Høst.

Bytt i romjulen

Om du blir skuffet eller har gaven fra før og dermed vil bytte, så er det lurt å huske på følgende:

– Varen skal kunne selges som ny, så ikke fjern originalemballasjen eller merkelapper. Ta vare på byttelappen, og ta alt sammen med til butikken i romjulen. Det er lurt å bytte så raskt som mulig, gjerne i romjulen, og i god tid før januarsalget. Er gaven kjøpt på nettet, er det som regel den som vil bytte som må betale for returen, men en del butikker har gratis retur, sier Høst.

Gaveråd

  • Få med byttelapp når du kjøper julegaver.
  • Hent frem gamle gavekort og tilgodelapper.
  • Gavekort kan være smart.
  • Velg seriøse nettbutikker.
Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel