Forbrukerrådet har testet 15 ulike typer pepperkaker for innhold av akrylamid. Nå i adventstida bugner butikkene over av industribakte pepperkaker, og det viser seg at innholdet av akrylamid varierer stort.
– Ingen av pepperkakene vi testet ligger over de veiledende verdiene satt av EU, og det er positivt å se at verdiene ikke er så høye som antatt. Men, det er veldig store variasjoner. Den typen kaker som inneholder mest, inneholder 21 ganger mer akrylamid enn den typen som inneholder minst, forteller fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.
Akrylamid er et helseskadelig stoff som dannes når karbohydratrike matvarer varmebehandles, slik som ved fritering, steking eller baking. Stoffet kan skade nervesystemet, og regnes som sannsynlig kreftfremkallende for mennesker.
Lite bevissthet hos noen
EUs veiledende verdi for akrylamid ligger på 1000 mikrogram per kilo, og ingen av de testede pepperkakene lå over denne grensen. Men noen av dem lå langt nærmere enn andre. Resultatene varierte fra 38 mikrogram per kilo, helt opp til 810.
– Matvareindustrien har et ansvar for å senke innholdet av akrylamid i sine produkter. Det betyr at de skal gjøre alt de kan for å redusere innholdet så mye som praktisk mulig. Funnene her tyder på at det slettes ikke er alle som prøver hardt nok, sier Instefjord.
Hør mer om akrylamid i pepperkaker i vår podcast:
Bruken av hornsalt som hevingsmiddel er kjent for å øke innholdet av akrylamid. De pepperkaketypene som kom dårligst ut av testen, er bakt med nettopp hornsalt. At innholdet av akrylamid er såpass sprikende, også innenfor produkter fra samme produsent, tyder på at mer kan og bør gjøres.
– Ut fra disse resultatene må vi anta at mange produsenter ikke har en systematisk tilnærming til akrylamidreduksjon, sier Instefjord.
Vil senke veiledende verdier
Flere tester av akrylamid i mat i Norge og Europa viser at nivåene er høye innenfor en rekke matvaregrupper. EU jobber for tiden med et nytt regelverk, som skal sikre lavere akrylamidinnhold i maten vår.
– Vi mener det bør bli forbudt å selge matvarer med mye akrylamid for å beskytte forbrukernes helse. Skal du ut og kjøpe pepperkaker de neste dagene, kan vi anbefale å kjøpe de med lavest innhold av stoffet, sier Instefjord.