Siste nytt

Forbrukerrettigheter må respekteres

27. mars, 2020

Forbrukerrettighetene ligger fast og skal selvsagt fortsatt respekteres på tross av at vi alle er i en svært krevende og til dels uoversiktlig situasjon.

Forbrukere opplever daglig – både i smått og stort – at de avtaler de har inngått, ikke blir innfridd, avlyses eller utsettes. Å holde oversikt over hvilke regler som gjelder, og hvordan de skal forstås i lys av korona-epidemien, er svært krevende. Forbrukerrådet forventer derfor at næringslivet respekterer grunnleggende forbrukerrettigheter; ikke minst de som nå mottar betydelig statlig støtte. De lover og regler som gjelder, må følges.

Dette er spesielt aktualisert i reisesektoren, som er hardt rammet av koronakrisen. Flere flyselskaper i Europa opptrer nå i strid med etablerte forbrukerrettigheter.

Sjekk våre tips og råd i forbindelse med koronautbruddet

Flyturbulens

– Mange som har kjøpt flybilletter, opplever nå at turene blir kansellert av flyselskapene, etter at myndighetene forbød nesten all reisevirksomhet. Dette er en svært krevende situasjon, ikke bare for selskapene, men også for passasjerene, sier Inger Lise Blyverket som er direktør for Forbrukerrådet.

Forbrukerrettighetene skal gjelde. Når flyet blir kansellert, skal flyselskapet informere om rettighetene forbrukeren har. Forbruker skal selv kunne velge om de vil ha pengene tilbake, eller reise på et annet tidspunkt. At denne retten tilsidesettes eller underkommuniseres, er ikke akseptabelt.

– Der det foreligger lovfestede rettigheter, forventer vi at næringslivet følger dem. Vi forventer korrekt informasjon om rettigheter og plikter i denne, som alle andre situasjoner, sier Blyverket.

Fly.På.Bakken.Foto

Også norske selskaper fremhever tilgodelapper og cashpoints til passasjerer som nå får sine reiser kansellert.

Rett til å velge

– Dersom man bruker cashpoint eller tilgodelapp, gir man i praksis et usikret lån til selskapet. Dette skal være et frivillig valg forbruker selv tar. Ikke alle forbrukere står fritt til å velge når de skal reise på tur, eller har råd til å vente lenge på å få refusjon. Mange forbrukere har også fått en ny økonomisk hverdag som følge av koronakrisen, sier Blyverket.

Forbrukerrettighetene er der for å beskytte mennesker i en vanskelig situasjon, og de går ikke i karantene. De grunnleggende forbrukerrettighetene kan mer eller mindre anvendes som normalt, også i en presset tid. Dette inkluderer at

  • avtaler skal holdes
  • ytelse forutsetter ytelse og
  • informasjonen forbrukeren får skal være korrekt.
Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel