Fordobling av spørsmål om strøm og flere tar kontant om bruktbil og håndverkere.

Hittil i år har Forbrukerrådet fått 33 095 spørsmål på telefon, e-post og sosiale medier.

– Spørsmål om strøm har fordoblet seg i forhold til samme periode i fjor. Videre øker både spørsmål om bruktbil og håndverkertjenester, kan forbrukerdirektør Randi Flesland fortelle.

Dame som snakker i telefon.Foto

Foto: Coulorbox

Vi spør mest om kjøp av ting, etterfulgt av tjenester. Det var en liten nedgang på 6,7 prosent i antall henvendelser i forhold til året før. Til gjengjeld øker besøkene på nettsidene våre som handler om «hjelp til selvhjelp», som hvis du angrer på et kjøp, eller om du har grunn til å klage.

Dobbelt så mange spør om strøm

Spørsmål om strøm har fordoblet seg siden samme periode i fjor. En oppgang på 116 prosent er ikke vanlig. I fjor fikk vi 325 spørsmål, og i år er tallet 701. Årsaken er blant annet de dårlige vilkårene til enkelte av selskapene som lokker med billig strøm i spotmarkedet.

– Det er ikke greit å lure folk på denne måten, og det er heller ikke greit at disse selskapene er de første som dukker opp når du søker strøm på nettet. Vi gjør om på tjenesten vår strømpris.no, slik at de med dårlige vilkår ikke vil komme på topp, som de gjør i dag. Du unngår dem ved å lese hva vilkårene sier om prisendring. Ikke velg dem om de har kort frist på prisendring og ikke varsler om det på sms eller e-post, sier Randi Flesland

Her finner du oversikt over strømprisene

Flere spør om bruktbil

Bruktbil er fortsatt den vanligste henvendelsen til Forbrukerrådet. Den står for nesten 15 prosent av alle henvendelsene første halvår av 2017.

– Vi har opplevd en oppgang på 22 prosent, så her gjelder det å være på vakt, særlig når du handler av en annen privatperson. Sjekk om det er feil ved bilen på et verksted før avtalen blir inngått, og bruk kontrakt.

Her finner du bilkontrakt og tipsliste for ting å sjekke ut før du kjøper bilen

Oppgang i antall håndverkerhenvendelser

Spørsmål om håndverkertjenester knyttet til oppussing av bolig, har økt med nesten 20 prosent.

– For å unngå problemer er det viktig at du har en kontrakt. Skriv ned oppstart og sluttdato. Hva som skal gjøres, hvilke materialer du skal bruke, hvem som skal rydde og legg gjerne til dagbøter hvis du får med håndverkeren på det, tipser direktøren.

Forbrukerrådet fikk 25 prosent færre spørsmål om verksted.

– Færre spørsmål er gledelige nyheter, likevel må du ta de vanlige forholdsreglene: Sjekk med minst tre verksteder før du slår til. Sjekk hos Vegdirektoratet om verkstedet er godkjent og bruk kontrakt med beskrivelse av arbeidet, pris og ferdigstillelse, legger hun til.

Her finner du sjekkliste og råd når du skal velge håndverker

Trøbbel i lufta

Det er en nedgang i antall spørsmål om passasjerrettigheter i forhold til samme periode i fjor på 28 prosent.

– Det betyr ikke at det ikke er trøbbel i lufta, sier Randi Flesland.

I fjor tok mange kontakt om flypassasjeravgiften i løpet av første halvdel av året. Det har de ikke i år, og spørsmål knyttet til innstillingene til Norwegian og sommertrafikken, er ennå ikke på plass. Vi er opptatt av hvordan flyselskapene, og spesielt Norwegian, hjelper passasjerene når uhellet er ute. Norwegian er flyselskapet som flest har tatt kontakt om hittil i år, og i fjor kom selskapet på tredjeplassen blant kjente firmanavn i forbrukerstatistikken.

Antall spørsmål pr. flyselskap første halvår 2017

  • Norwegian: 85
  • SAS: 33
  • KLM: 24
  • Widerøe: 11
  • BA: 7
  • Lufthansa: 7
  • Ryanair: 4

Om tallene: Luftfart hittil i år: 659

– I 2016 kontaktet vi Norwegian for å sikre at de hadde et system for å behandle alle kravene som ville komme med fjorårets innstillinger, og om de ga god nok informasjon. Vi foreslo at de la ved rettighetsinfo i sms-ene de sendte i forbindelse med forsinkelser og innstillinger, og tilbød dem å lenke til flyrettighetssjekken vår, hvor du enkelt kan finne ut hva du har rett på, forteller Randi Flesland.

Her kan du lese om møtet med Norwegian i fjor

– Forbrukerrådet vil følge opp Norwegian også i år. Vi vil også ta opp at de tar seg ekstra betalt av forbrukere som ringer inn for å få hjelp eller klage med et 815-nummer til kundeservice. Det er ikke lov. Forbrukerombudet har allerede skrevet et brev til dem. Vi vil legge på ekstra press, legger Randi Flesland til.

Ikke betal ekstra for å klage til flyselskapet

Blir flyet ditt forsinket eller innstilt, skal selskapet informere om dine rettigheter. Du skal også finne oppslag på flyplassene. Rettighetene er kompliserte og er knyttet til blant annet reiselengde og hva som er årsaken til at du ikke kommer deg i lufta, og får du ikke hjelpen du har rett på, kan vi hjelpe deg:

– Ikke betal ekstra for noe du kan gjøre gratis selv. Nettselskaper tar opptil 25 prosent for å kreve inn pengene for deg. Det er ikke nødvendig. Sjekk dine flyrettigheter her. Da kan du enkelt finne ut hva du har rett på, og klage til flyselskapet om du ikke blir tatt hånd om, eller får kompensasjon, sier forbrukerdirektøren.

– Blir ikke du og flyselskapet enige, kan du klage til Transportklagenemnda for fly. Med få unntak blir vedtakene fulgt opp. Det vil si at du får pengene dine fra Norwegian uten trekk, sier Randi Flesland.

Sjekk dine flyrettigheter

 

De ti vanligste spørsmålene:

(Tall for 2017 og 2016)

Brukte biler: 4942 (4051)
Leie av bolig: 2267 (2134)
Håndverker: 1578 (1327)
Møbler og innredning: 1453 (1420)
Elektroniske artikler minus data: 1372 (1006)
IKT produkter: 1334 (1620)
Større husholdningsapparater: 1151 (1092)
Andre transportmidler: 1144 (1102)
Tjenester knyttet til fast eiendom: 1043 (1085)
Klær og skotøy: 831 (989)
Elektrisitet: 701 (325)

Fem med størst vekst 2017:
Elektrisitet, 116 %
Elektroniske artikler minus data, 36 %
Skadeforsikring, 32 %
Bruktbiler, 22 %
Håndverker: 19 %

Fem med størst fall 2017:
Kosmetikk og toalettartikler, -56 %
TV-tjenester, -34 %
Næringsmidler, -34 %
Luftfart, -28 %
Verksted, -25 %
Om tallene: Vi har sett bort fra vekst og fall der vi ikke kjenner tjenesten eller varen, og hvor antallet er under hundre. Der det har vært samme prosent, har det med størst antall spørsmål kommet med.

Over tusen nye klager

Det er ett år siden vi kunne tilby meklingshjelp i alle typer saker. Tidligere kunne vi bare gi hjelp når du hadde kjøpt en vare eller en håndverkertjeneste. Fra første juli i 2016 har du kunnet få meklingshjelp også i de sakene hvor det ikke finnes klagenemnd.

Meklingen er frivillig, men vi ordner opp i omtrent 75 prosent av sakene. Totalt har vi mottatt over 1200 saker på våre nye meklingsområder, over 1100 av disse er løst. Hittil i år har vi mottatt 350 saker på de nye områdene og løst 321. Typiske saker er privatskoler, flytte- og frakttjenester, reiselivstjenester, leiebil, bygging av bolig, frisør og spa, digitale tjenester, veterinærtjenester og underholdningstjenester. Vi har blant annet fått klage på både klovn og magiker.

Her finner du tips og råd for de nye områdene vi mekler i.

Intervju

Ta kontakt med forbrukerdirektør Randi Flelsand

Mobil: 911 01 420

Pressefoto: Randi Flesland

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker