Russetiden er ikke bare en tid for moro og eksamenspress, men også for store økonomiske utgifter knyttet til russebil, antrekk og fest.

Syklende.Russ.Foto

Forbrukerrådet meklet i rundt førti saker for fjorårets russekull. De gjaldt først og fremst klær og effekter som ikke kom, festivalbilletter som ikke gjaldt, busslogoer som ikke ble malt, og russebiler som sto.

– Det er nok å tenke på når man blir russ. Det er leit hvis russetiden blir ødelagt ved kjøp som ikke går som de skal, sier fungerende leder for kommunikasjon og digital utvikling, Pia Cecilie Høst.

Råd for en sømløs russedress

Det er ikke kult å være den eneste som ikke har fått russedrakt i mai. Forbrukerrådet får hvert år henvendelser og spørsmål om hjelp fra folk som har fått feil russedress eller angrer på kjøpet.

– Tid er penger når du er russ. Får du ikke dressen eller lua som bestilt, så klag med én gang. Be om pengene tilbake om du ikke får varen innen to uker. En e-post til selger holder, og vi regner med at saken løser seg med det, sier Høst.

Her kan du lese om du har grunn til å klage.

Du har angrerett når du bestiller effekter på nettet eller kjøper dem av et firma på skolen. Det betyr at du kan ombestemme deg, mot å betale for retur. Angreretten gjelder i fjorten dager etter at du mottok varen.

Her kan du lese om netthandel.

Effektråd

 • Bruk kredittkort om du kan – da kan du klage til banken om effektene uteblir,
 • Er noe feil, så gi beskjed med en gang, en e-post til selger holder.
 • Du har angrerett i 14 dager når du handler på nett eller av et firma i skolegården.

Bevar vennskapet med busskontrakt

En avtale venner imellom er viktig når russebil skal kjøpes, eller lys- og lydanlegg skal leies. Når uventede utgifter kommer, er det greit å vite hvem som har ansvar for hva. Hvis ikke, kan både penger og vennskap ryke.

– Du må være over 18 år for å forplikte deg. I avtalen bør det stå formålet, hvem som er med, hva du skal betale, når du skal betale, hvordan uforutsette utgifter skal dekkes, og hvordan eventuelt salg skal skje, sier Høst.

Hvis interne avtaler ikke følges opp, kan konfliktrådet hjelpe. Der tar man hensyn til at det ikke bare handler om økonomi, men også om følelser.

Vennskapstips

 • Lag en skriftlig kontrakt – du finner forslag på nettet.
 • Er folk under 18 år, må foreldrene undertegne.
 • Blir det konflikt, kan konfliktrådet hjelpe.

Klag om festen uteblir

Det er en dårlig start på festen, hvis du blir nektet i døra fordi det er solgt flere billetter enn det er plass til, eller om festen blir avlyst fordi arrangørene er konkurs.

– Får du ikke det du er lovet, har du rett på å få pengene tilbake. Klag med én gang. Er det snakk om konkurs, kan du klage til banken om du har brukt kredittkort, kan fungerende leder for kommunikasjon og digital utvikling i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst fortelle.

Tips for vellykket fest

 • Bruk kredittkort når du kjøper billetter.
 • Klag med én gang. En e-post holder.

Les om dine rettigheter når du bruker kredittkort.

Få russefeiringen på hjul

En buss som ikke starter, er en skikkelig festbrems, og det er snakk om svært store summer som står på spill.

– Russ er en særlig sårbar gruppe i bilmarkedet. De fleste har ikke sertifikat for bil, og i alle fall ikke buss. Når du ikke engang kan prøvekjøre, er det svært viktig å lese serviceheftet og få sjekket bilen for ukjente feil på et godkjent verksted, sier Høst.

– Og bruk alltid kontrakt når du kjøper bil, legger hun til.

Hos Brønnøysundregistrene kan du sjekke om det følger gjeld med bilen, og hos Statens vegvesen kan du sjekke hvem som er eiere, siste EU-kontroll og innmeldt km-stand.

Her finner du sjekkliste for bilkjøp og kontrakt.

Russebusstips

 • Bruk kontrakt.
 • Spør og les serviceheftet.
 • Sjekk km-stand, siste EU-kontroll og eier hos Statens vegvesen.
 • Sjekk om bussen er fri for gjeld hos Brønnøysundregistrene.
 • Se etter ukjente feil på et bussverksted.

Relaterte saker