Forside > Siste Nytt > Førstemann på jobb!

Førstemann på jobb!

23. mai, 2013
Forbrukerrådet, NAF og Syklistenes Landsforening vil sjekke hvor lang tid det tar å sykle, kjøre bil og reise kollektivt til jobb.

– Reiser til og fra jobb koster tid, penger og energi. Da er det viktig at forbrukerne tar informerte valg, slik at de velger den beste reisemåten for seg. Med dette racet vil vi synliggjøre tidsbruken og valgmulighetene mange har, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.
Racet har så langt blitt gjennomført i Oslo, Stavanger, Bergen og Kristiansand. I Oslo og Bergen vant sykkelen, i Stavanger var det bilen som kom først i mål.

Sykkelen først i Kristiansand

Syklisten fra NAF kom i mål på torget i Kristiansand ti sekunder før kollektivbrukeren fra Kristiansand kommune. Fem minutter senere kom Forbrukerrådets Eirik Nyberg i bil. De tre konkurrerte fra Vågsbygd til Kristiansand sentrum, en strekning på 6 kilometer. Det går 13 busser i timen fra Vågsbygd og det var lite kø. Likevel var det sykkelen som kom frem først.

– Hver situasjon er unik og det er mange faktorer som spiller inn, men dette viser at det er veldig lett å sykle og å ta buss, i alle fall fra noen deler av byen. Vi bør tenke oss om når vi velger reisemåte til jobb, sa regiondirektør i Forbrukerrådet Eirik Nyberg til NRK Sørlandet.

Sykkel først i Bergen

I Bergen kom sykkelen på en klar førsteplass, mens det var det tett mellom bil og bybane på andre og tredjeplass.
– At sykkelen kom så mye raskere fram på denne strekningen, enn bilen og bybanen er overraskende. Det er mange som har brukt samme fremkomstmiddel i mange år, uten å teste om det faktisk er det raskeste. Kanskje er det tid å spare på å velge litt andre løsninger enn man pleier, sier regionsdirektør Pia Kleppe Marken.

Se innslaget på NRK Vestlandsrevyen.

Bil først i Stavanger

I Stavanger kom bussen sist med nesten ti minutter lengre reisetid enn bilen.
– Tiden folk bruker til og fra jobb er viktig. Politikerne må ta inn over seg at folk velger kollektivtrafikken hvis den er konkurransedyktig på tid, det var ikke bussen i dag, sier regionsdirektør Edith Nøkling.

Se innslaget på NRK sine nettsider.

Sykkel raskest i Oslo

Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF, syklet i Oslo og var fornøyd med å vinne løpet, selv om det var forventet.
– Dette beviser at god tilrettelegging fra myndighetene gir meg som trafikant reelle alternativer til å komme meg på jobb på en sikker, enkel og effektiv måte, sier han.
Rune Gjøs i Syklistenes Landsforening tok buss, men forventet også at sykkelen skulle være raskest. Selv endte han sist, kun sekunder bak bilen.
– Jeg ble overrasket over at jeg bare var fire minutter bak syklisten. Reisetiden for bil og buss varierer stort, mens sykkelen har stort sett samme reisetid, sier Gjøs.
– Denne gangen hadde vi flaks og slapp lang bilkø, men det er normalt mye trafikk på veiene inn til Oslo og andre byer. Det er mange flere som har mulighet til å bruke sykkel og kollektiv, enn de som gjør det i dag. Dette vil være positivt for miljøet, og lette presset veiene, sier Randi Flesland som kom på andreplass i Oslo i bil.

Se innslaget på NRK Østlandssendingen.

Nå oppfordrer de alle til prøve forskjellige alternativer. I løpet av våren skal Forbrukerrådet, Syklistenes Landsforening og NAF arrangere lignende race i andre byer i Norge.

Meld gjerne fra på Forbrukerrådets Facebook-sider hvis du oppdager at du sparer mye tid på å bytte fremkomstmiddel.

Resultater:

Stavanger (Sandnes-Forus): Bil (13 min.), sykkel (16 min.), buss (23 min.)
Bergen (Paradis-Den Nasjonale Scene): Sykkel (22 min.), bil (28 min.), bybane (29 min.)
Oslo (Lysaker Brygge-St. Olavs Plass: Sykkel (17 min.), bil (20 min.), buss (21 min.)

Spørsmål kan rettes til:

Lars Skjegstad, kommunikasjonsrådgiver Forbrukerrådet: 95 76 72 88
Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef NAF: 48 02 80 65
Rune Gjøs, leder Syklistenes Landsforening: 91 36 89 46