Forside > Siste Nytt > Forvirrende fastlegebytte

Forvirrende fastlegebytte

20. mai, 2014
Som pasient kan det være riktig forvirrende å bli eksponert for flere offentlige nettsteder som skal hjelpe oss.

Derfor har Forbrukerrådet testet hvor vi kan bytte fastlege og hvilken informasjon vi får når vi bytter.

Vi tok først en titt på nettsiden til Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) – en «lille hjelper» i hverdagen som sørger for oppgjør til behandlere, leverandører og tjenesteytere, og som gjør at vi får dekket det vi har krav på av utgifter til blant annet legemidler, tannlege- og legebesøk. HELFO har også ansvaret for fastlegebytter, blant annet.

Det er her det blir komplisert, for HELFO viser også til en annen nettside, Helsenorge.no – den offentlige helseportalen. De reklamerer for akkurat det samme, nemlig at det er mulig å bytte fastlege på deres nettside. Det er forvirrende at to offentlige nettsider skal tilby akkurat det samme.

Mann hos lege.Foto.

Foto: Colourbox.com

Lite legeinfo

Samtidig blir det klart for oss at vi får vite for lite til å kunne ta reelle fastlegevalg. Når vi endelig har fått logget oss inn med personlig innlogging gjennom MinID eller BankID, undres vi over informasjonen vi får om fastlegene.

Vi får vite navn, kjønn, adresse, hvor mange pasienter den enkelte lege har i sin liste, om legene har felleslister, og om de har gruppepraksis. Er informasjonen vi får om fastlegen nok til å gjøre et godt valg av lege? Svaret er nei.

I tillegg til navn og adresse, må det være av interesse for pasienter å få vite om legens spesialisering og hvilket teknisk utstyr som finnes på legekontoret. Å ha en fastlege der du for eksempel kan ta røntgen, ultralyd eller lignende, kan spare besøk til andre legekontorer. Eller å ha en lege med spesialisering som er relevant for ditt sykdomsbilde. Dette er opplysninger som har reell betydning for pasienter ved bytte av fastlege, og som kan hjelpe pasienter til å velge den legen som passer deres behov best.

Forbrukerrådet mener:

  • Legelisten, som vi finner på helfo.no og helsenorge.no, bør utfylles med legenes spesialiteter og helseutstyr som finnes på legekontoret.
  • Her bør det også bli mulig å bestille legetime elektronisk.