Digital

Fri roaming er ingen garanti for lav mobilregning

14. juni, 2017

Nå kan du bruke mobilen som hjemme i EU, men sjekk om du blir flådd av mobiloperatøren på andre måter.

Mann.Holder.Smartphone.Foo

Mange nordmenn har kommet hjem fra ferie med en skyhøy telefonregning. Slik er det ikke lenger. Fra 15. juni skal du ikke betale ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når du er på reise i andre EU/EØS-land. Men det er skår i gleden, forteller Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester:

– Det er fortsatt dyrt å ringe til utlandet. Reglene gjelder for mobilbruk når du selv er på reise i Europa, og ikke når du ringer fra Norge og til utlandet.

Sjekk vilkårene før du passerer grensen

De aller fleste mobilabonnement kan brukes på reise i andre land, men det er ikke et krav i regelverket. Det er lov å tilby abonnement som kun kan brukes i hjemlandet. Du bør derfor sjekke om abonnementet ditt kan brukes i utlandet før du reiser.

– Det er også lov å lage begrensninger på databruken i utlandet. Det gjelder typisk for avtaler hvor du har et abonnement med mye eller ubegrenset datatrafikk inkludert i abonnementet, opplyser Myrstad.

Du skal få informasjon om eventuelle grenser som gjelder for databruk i ditt abonnement på din mobiloperatørs hjemmeside. Din operatør skal også sende deg en SMS når du har brukt opp din datakvote i utlandet. Påslaget skal ikke være større enn 36 øre per minutt, 11 øre per SMS eller 8,8 øre per MB datatrafikk. Alle prisene inkluderer merverdiavgift.

Bruk forbrukermakta

Kan du ikke bruke abonnementet ditt i utlandet, eller det er lagt begrensninger i databruken, så bør du sjekke om du får bedre vilkår hos andre.

– Det er viktig å bruke forbrukermakta for å oppnå riktig pris på tjenesten. Myndighetene har observert at EU/EØS-endringene har fått mange mobiloperatører til å sette opp prisen. Vår oppfordring er å bytte operatør, hvis du ikke er fornøyd, sier fagdirektøren.

Slik bytter du mobilabonnement.

Fare på ferga

Prisbegrensningene gjelder ikke på ferge eller cruisebåter når du ikke lenger er knyttet til ditt vanlige nettverk.

– Ferger og cruiseskip har ofte egne GSM-nett om bord som bruker satellitt for å koble seg til land. Det blir ofte dyrt. Du bør derfor sjekke prisen på din mobiloperatørs hjemmeside før du reiser til sjøs, sier Myrstad.

Det samme gjelder hvis du reiser utenfor EU/EØS. Sjekk prisene for samtale og datatrafikk på feriemålet hos mobiloperatøren. Se også etter tilbud og pakker for samtaler og datatrafikk på nettet før du reiser. Det kan lønne seg.

– Datatrafikk er dyrt. Det kan koste hundrevis av kroner å lese én nettavisside utenfor EU/EØS. Har du ikke en god roamingavtale, bør du finne andre løsninger; som gratis wi-fi på hotellet eller å kjøpe et lokalt sim-kort for databruk, avslutter Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester.

EU/EØS-reglene for mobiltelefon gjelder i Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland (inkl. Åland), Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Island, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike, Guadeloupe, La Réunion, Mayotte, Martinique, Fransk Guyana, Saint-Martin Asorene, Madeira og Kanariøyene.

Reisetips for mobiltelefonen

  • Sjekk vilkårene dine før du reiser.
  • Se etter gratis wi-fi med sikkerhetskode.
  • Kjøp eventuelt et lokalt sim-kort for datatrafikk utenfor EU/EØS.
  • Forbrukerrådet kan hjelpe.
Abonner på vårt nyhetsvarsel