Forside > Siste Nytt > Gavekort under treet eller i skuffen?
Gavekort kan lett bli julegaven som forsvinner i en skuff. Julen er også tiden for å bruke gavekortene du fikk i fjor.

Gavekort kan være løsningen på det årlig tilbakevendende julegaveproblemet; hva kjøper man til dem som har alt? Med gavekort slipper man å gi penger, og man kan tilpasse gaven til mottakerens smak. I stedet for en bok som tante sikkert allerede har lest, kan et gavekort i en bokhandel være svaret. For dem som liker noe godt i glasset, kan et gavekort fra polet være en fin julegave. Og for de av oss som må sende julegavene, er det lettere, billigere og mer miljøvennlig å sende et gavekort enn en tung ting. Men ofte havner gavekortene i en skuff, og blir de liggende lenge nok, blir de verdiløse, så julestria er tiden for å bruke alle de gamle gavekortene fra julen i fjor.

Jul med gavekort

Nordmenn har gavekort for milliarder av kroner i skuffer og skap. Julestria er rette tiden til å lete frem gavekortene du selv har fått gjennom året. Ofte kan det haste med å få brukt slike kort, da de blir verdiløse etter en stund i skuffen.

– Økonomer har anslått at nordmenn har gavekort verdt 2,5 milliarder kroner liggende, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Det betyr at gavekort kan spe på julebudsjettet.

Forbrukerrådet oppfordrer folk til å lete frem alt av gavekort.

– Ta med tilgodelappene i samme slengen. Det kan vise seg å utgjøre en betydelig julebonus, sier Flønes.

Før du går triumferende inn i butikken, bør du imidlertid sjekke utløpsdatoen. Står det ikke noe, er det gyldig i tre år etter at det ble kjøpt. Vær oppmerksom på at noen gavekort koster penger. Du må for eksempel betale 550 kroner for et gavekort verdt 500 kroner. Det er hva Forbrukerrådet kaller en «dårlig deal», så unngå slike kort.

Julegate

Forbrukerrådets tips om gavekort:

  • Det er leit å gi bort noe som ikke blir brukt, om det er en ting eller gavekort. Økonomer har beregnet at vi har gavekort til en verdi av 2,5 milliarder kroner i skuffene våre.
  • Gavekort kan være en fin presang, men kjøp et som blir brukt. Gå i en butikk det er sannsynlig at mottakeren ønsker seg noe i.
  • Ikke kjøp gavekort som koster penger; altså at du må betale mer enn verdien mottakeren får.
  • Sjekk vilkårene, noen reduseres i verdi med tiden. Merk deg utløpsdato, den er tre år dersom det ikke står noe annet.

 

Bilde av ansatt: Henrik Ebne
Henrik Ebne
Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter
(+47) 926 36 422
henrik.ebne@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker