Forside > Siste Nytt > Gi oss en bedre bokavtale

Gi oss en bedre bokavtale

1. april, 2014
Bokbransjen ble nylig enig med seg selv om en ny bokavtale.

Ikke overraskende er den godt fornøyd med eget arbeid. Norske bokkjøpere har derimot lite å glede seg over.

Forbrukerrådet har tidligere sagt klart nei til lovfesting av fastprisordningen, og vi tror ikke det blir bedre med forslaget til bokavtale.

Grunnleggende er det viktig å ha med seg at forlagenes og bokhandlenes higen etter fastpris ikke bare er fundert i litterær altruisme, men også er knyttet til et ønske om profitt for seg og sine eiere.

Og hvem må betale prisen for dette? Norske forbrukere helt opplagt. Samtidig er vi redde for at norsk språk og litteratur vil lide når bokbransjen får diktere egne spilleregler. Prisen på bøker i Norge er unaturlig høy og en mindre inngripende ordning ville gitt økt konkurranse.

Jente leser bok i gresset.Foto.

Foto: Colourbox.com

Avtalen bidrar også til et fortsatt marginalt e-bokmarked i Norge. Det tas ikke høyde for at egenskaper ved e-boka og nye distribusjonsmuligheter har gjort markedet internasjonalt og gir andre forventninger til pris, tilbud og funksjonalitet. Det gis heller ikke mulighet for økte rabatter for bøker i en digital abonnementstjeneste, noe som ville stimulert utviklingen av nye forretningsmodeller.

Et svakt og dyrt norsk e-bokmarked gjør ikke at vi slutter å kjøpe og lese e-bøker. Som flere undersøkelser viser, så kjøper vi da heller bøker på andre språk, og da fortrinnsvis på engelsk.

Også andre sider ved avtalen slår uheldig ut, slik som kravet om en fastprisperiode for alle bøker. Hvorfor ikke velge en individuell periode for hver bok? Dette ville opplagt gitt mer dynamikk i markedet og bidratt til at bokbransjen slipper å kaste 3-4 millioner bøker med harde permer hvert år.

Vi håper regjeringen og alliansepartnerne i Venstre og KrF nå tar en grundig gjennomgang av forslaget, og ser til at vi får et avtale som tar høyde for at dette er et marked i bevegelse, uansett om bokbransjen liker det eller ei.

Bloggposten har også stått på trykk i Dagens Næringsliv 29. mars.