Forside > Siste Nytt > Gift på januarsalg

Gift på januarsalg

16. januar, 2014
Har du også vært på januarsalget  og gjort et kupp?

Selv fikk jeg handlet en hel haug med skadelige kjemikalier til guttungen til halv pris.

Det som muligens høres ut som en dårlig spøk, er dessverre ikke det. Den stabelen med nye klær som 11-åringen ble hoppende glad for, viser seg å inneholde stoffer som vi foreldre slett ikke vil at ungene skal komme i nærheten av.

En fersk rapport fra Greenpeace (pdf) dokumenterer at både baby- og barneklær fra kjente kjeder og merkevareprodusenter inneholder helseskadelige kjemikalier. H&M, Adidas, Nike, Puma, Gap, Disney og Burberry er blant dem som selger  verstingstoffer til ungene våre uten at vi aner at t-skjorta, pysjen eller badedrakten egentlig er kjemikaliebomber.

En rapport fra svenske miljømyndigheter (pdf) dokumenterer at det brukes nesten et kilo kjemikalier for å produsere en enkelt t-skjorte og at det benyttes ca 2000 ulike kjemikalier i tradisjonell klesproduksjon. 165 av stoffene er allerede klassifisert som skadelige: kreftfremkallende, arvestoffskadelige, stoffer som skader forplantningsevnen, allergifremkallende stoffer- for å nevne noe.

Forbrukerrådet mener ungene våre fortjener bedre og er enig med svenske myndigheter i at det trengs en strengere regulering av kjemikalier i klær og tekstiler. En strengere regulering trengs ikke minst for å ivareta ungene som bor i fattige land hvor klærne produseres. Hele 80% av barna som vokser opp rundt bomullsplantasjer lider av problemer med sentralnervesystemet i følge SIFO.

Mens vi venter på at politikerne blir enige om forbud og strengere regler må produsentene ta seg kraftig sammen. La oss slippe å kjøpe klær fulle av skadelige stoffer som ødelegger helsa til barna der klærne produseres og som også kan være en risiko for ungene våre som tar dem på.

Det hjelper faktisk ikke at vi får både klærne og kjemikaliene for halv pris nå i januar.