Forside > Siste Nytt > Giftige kjemikalier på norske barnerom

Giftige kjemikalier på norske barnerom

14. mai, 2013
Barna våre får i seg en rekke skadelige kjemikalier, viser en test Forbrukerrådet har fått gjennomført. – Nå må myndighetene ta grep, mener Forbrukerrådet.

Norsk Institutt for Luftforskning har testet for kjemikalier på barnerom hjemme hos politikerne Helga Pedersen og Nicolai Astrup og i en barnehage i Oslo. Funnene viser at barna får i seg en rekke skadelige stoffer.

Testen har avdekket flere hundre ulike kjemikalier, hvorav mange er skadelige. Stoffene kommer fra leker, klær og andre hverdagsprodukter.

Forbrukerrådet er bekymret over kjemikaliecocktailen i barnerommene og ber politikerne komme på banen.

– Sverige og Danmark har lenge hatt omfattende handlingsplaner for å sikre forbrukerne en giftfri hverdag. Det er på høy tid at Norge følger etter, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Sårbare forbrukere

Hormorforstyrrende kjemikalier kan være årsak til blant annet kreft, ADHD og diabetes. En fersk rapport fra WHO og FN slår da også fast at stoffene må reguleres strengere.

– Disse stoffene kan virke sammen i kroppen til barna og gi helseskade. Det er også urovekkende at vi finner flere stoffer som også enkeltvis er hormonforstyrrende og kreftfremkallende, sier Randi Flesland.

– Barn er ekstra sårbare fordi de ikke er «små voksne». Barn spiser og drikker mer i forhold til egen kroppsvekt, og de oppholder seg mer på bakken, derfor eksponeres de for flere kjemikalier. Det at kroppene deres fortsatt er i vekst og utvikling, gjør dem i tillegg ekstra sårbare.

Må reguleres strengere

De siste tiårene har det vært en voldsom vekst i antall hverdagskjemikalier. Forbrukerrådet ber nå politikerne se til våre naboland for å sikre en giftfri forbrukerhverdag.

– Kjemikalier i hverdagsprodukter må reguleres mye strengere. Norske barn har  i dag et dårligere vern enn både svenske og danske barn, sier Randi Flesland.

– Det er også et opplagt behov for bedre forbrukerinformasjon og mer ressurser til tilsyn og forskning for å få ned eksponeringen av disse stoffene.

Slik reduserer du eksponeringen for kjemikalier

  • Kjøp miljømerkede/svanemerkede produkter
  • Unngå parfymerte produkter
  • Fjern støv en gang i uken
  • Luft grundig minst to ganger daglig

Flere råd fra danske myndigheter.