Forside > Siste Nytt > Advarsel! Giftige leker og hverdagsprodukter

Advarsel! Giftige leker og hverdagsprodukter

6. mars, 2013
Til helgen er vi invitert i barnebursdag. Gaven til hun som fyller år er en vakkert innpakket monsterdukke med grønn hudfarge og dødningehodeklær.

Hun ser nesten giftig ut. Dessverre er ikke sannheten langt unna.

Nylig kom rapporten «State of the science of endocrine disrupting chemicals» fra FN og WHO. Den bør være en vekker, i alle fall for politikere og myndigheter som skal sikre at leker og andre hverdagsprodukter vi finner i butikkhyllene er trygge.

En gruppe forskere har på oppdrag fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs miljøprogram gått gjennom eksisterende forskning på hormonforstyrrende kjemikalier. Konklusjonen er nådeløs – stoffer som finnes i alle slags hverdagsprodukter fra leker til hudpleieprodukter, fra klær til elektronikk, fra matemballasje til møbler kan gi oss kreft, diabetes, overvekt, stoffskifteproblemer, og ødelegge forplantningsevnen.

Kjemikaliene ser ut til å være skyld i en rekke alvorlige sykdommer, som stadig øker i omfang. Ifølge rapporten finnes 800 ulike kjemikalier som allerede er dokumentert hormonforstyrrende eller mistenkes å være det.

Forskerne bak rapporten gir flere råd, men ett som er helt klinkende klart – regulér hormonforstyrrende kjemikalier strengere! Vi håper politikerne våre lytter godt til det rådet. Det er hun som skal feire bursdagen sin til helgen dette handler om. Ungene våre, de mest sårbare for hormonforstyrrende stoffer av alle, fortjener at vi lytter. Og de fortjener at politikerne tar kraftige grep.

Vi kan bare ikke leve med at dukkene og klærne og utstyret vi gir ungene våre til bursdagen, egentlig er tikkende små kjemikaliebomber, som bidrar til å ødelegge helsen deres.