Forside > Siste Nytt > Giftige leker øker mest

Giftige leker øker mest

31. mars, 2014
Antallet giftige produkter som må fjernes fra butikkhyllene i Norge og resten av Europa, øker for hvert år som går.

Den lite hyggelige nyheten kom fra EUs kommissær for forbrukersaker tidligere i uka. 2013 slår alle rekorder, dessverre. Og det er skadelige leker som troner aller øverst på giftpallen. Dette er dårlige nyheter, særlig når man vet at barn og unge er spesielt sårbare for skadelige kjemikalier.

Heldigvis kom en langt bedre nyhet nesten samtidig. VG meldte at miljøminister Tine Sundtoft var ute på tokt i lekebutikken med en superpistol som kan avsløre giftstoffer ved å scanne dukker, biler og Kaptein Sabeltanns skatter.

Og mens Sundtoft jaktet på gift, kom hun samtidig med en viktig beskjed til barn og unge og alle oss som er glad i dem; miljøministeren vil ha strengere kjemikalieregler for leker, og hun varsler at tilsynet også skal styrkes. Tommel opp for et svært viktig initiativ!

Foto: Colourbox.com

Foto: Colourbox.com

Forbrukerrådet har lenge tatt til orde for en kjemikaliehandlingsplan for å sikre barn og unge en mer giftfri hverdag. Sverige og Danmark har hatt slike planer i en årrekke, noe som har bidratt til økt tilsyn og kontroll, strengere regler og bedre informasjon til forbrukerne.

Skadelige stoffer i produkter er dessverre et økende problem, og det er du og jeg og barna våre som bærer risikoen for giftstoffene vi utsettes for fra en lang rekke hverdagsprodukter.

Forbrukerrådet setter sin lit til at miljøministeren følger opp ord med handling, slik at det blir færre skadelige kjemikalier i lekehyllene. Målet må være at både vi og barna våre etter hvert kan gå en mer giftfri hverdag i møte.

Se også Forbrukerrådets test av leker med hormonforstyrrende stoffer.