En undersøkelse vi har gjort, viser at halvparten av oss handler på Black Friday. Dagen kan være er en god anledning til å gjøre unna julegavehandelen. Gjør en prissjekk, så du vet at tilbudet er godt.

Handlepose.Foto

– Vi blir alle påvirket av iøynefallende reklame og redde for å gå glipp av et godt kjøp. Ta noen forholdsregler før du kaster deg ut i handelen. For det første er det lurt å tenke over hva du faktisk skal kjøpe og ha en plan, da er det mindre risiko for impulskjøp du angrer på, sier fungerende direktør for kommunikasjon og digitale tjenester Pia Cecilie Høst.

Ikke heng deg opp i førpris. Sjekk om prisen virkelig er et godt tilbud ved å sammenligne prisen for samme vare i andre butikker eller på nettet.

Bruk Black Friday til å kjøpe noe du trenger

Det er lurt å bruke Black Friday til å kjøpe kvalitet til lavpris. Flere enn én av tre tror at Black Friday-tilbudene er gode, og så lenge du gjør de nødvendige undersøkelsen for å sjekke om tilbudet faktisk er bra, kan du trygt gjøre en god handel.

– Hvis du uansett ser etter en spesiell gave til jul, eller ny støvsuger til julevasken, er det definitivt lurt å slå til om den dukker opp til halv pris på Black Friday, råder Høst.
– Husk at tilbudsvarene kommer med reklamasjonsrett. Du har fem års klagerett på for eksempel hvitevarer, selv om de er kjøpt til halv pris, legger direktøren til.

Her kan du lese om reklamasjonsretten. 

Sjekk prisen

Undersøkelsen viser at yngre forbrukere sammenligner priser i større grad enn eldre.

– Unge forbrukere er vant til å handle på nettet, og der er det lett å sammenligne pris. Undersøkelsen viser også at Black Friday-tilbud er aller mest populært blant dem som er under 30 år. Ut ifra det kan man regne med at de gjør bevisste valg og finner gode tilbud, konkluderer Høst.

Les om hvordan du handler trygt på nettet fra sofaen.

Befolkingsundersøkelse om Black Friday – november 2018

Råd ved bomkjøp

Finner du likevel ut at varen var billigere et annet sted, eller at du ikke trenger den, så er det mulig å få pengene tilbake, eller en byttelapp.

– Handler du på nettet fra en norsk eller EU/EØS-butikk, har du angrerett. Den kan du bruke både før og etter at du har mottatt tilbudsvaren. Handler du i en butikk, så sjekk om butikken tilbyr åpent kjøp eller tilgodelapp, råder Høst.

Til dem som vil dra kredittkortet på Black Friday, er vårt budskap at du må ha penger til å betale regningen på forfallsdagen:

– Det kan bli blåmandag etter Black Friday, dersom du må betale høye renter. På den annen side gir kredittkort en ekstra sikkerhet mot blant annet svindel. Da kan du faktisk klage til banken hvis butikken ikke gir deg det du har betalt for. Du har den samme rettigheten når du handler på nettet med et bankkort med Visa, avslutter Pia Cecilie Høst.

Relaterte saker