Forside > Siste Nytt > Godkjenner ingen norske reiseplanleggere
Forbrukerrådets test gir ingen norske reiseplanleggere godkjentstempel. Det er for vanskelig å planlegge kollektivreiser til landets turistdestinasjoner.

– Mange ønsker å more seg på landets turistattraksjoner i sommer, men uten bil byr reisen dit på store utfordringer, sier Anne Haabeth Rygg, fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådets test av reiseplanleggere 2014

Trøblete å krysse fylkesgrensen

Forbrukerrådet har testet to nasjonale og alle norske fylkers reiseplanleggere. Til sammen 86 reiseruter er testet på Rutebok.no, Gule Sider og de reiseplanleggerne som tilbys av fylkenes kollektivselskaper.

– Reiseforslagene innebærer ofte omveier, og de gir ikke brukerne nok tid å bytte fra for eksempel buss til fly, sier Anne Haabeth Rygg, fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet.

Ved 4 av 10 reisesøk over fylkesgrensene får Forbrukerrådet ingen reiseforslag i det hele tatt. Det skyldes at mange av fylkenes reiseplanleggere ikke oppgir destinasjoner i nabofylkene.

Buss. Foto.

Foto: Colourbox.com

– De fleste kollektivselskapene har hver sine reiseplanleggere og opptrer som om det ikke finnes veier og reisemål utenfor deres fylke. Vi opplever at fylkeskommunene er mest opptatt av å lage reiseplanleggere for de som holder seg i hjemfylket i stedet for å hjelpe folk over fylkesgrensen, sier Rygg.

Etterlyser nasjonal reiseplanlegger

Forbrukerrådet har lenge etterlyst en nasjonal reiseplanlegger som fungerer like bra over hele landet. Stortinget vedtok allerede i 2006 at Norge skulle få en reiseplanlegger, men fortsatt er det ikke realisert.

– Nå må samferdselsministeren på banen og få på plass en nasjonal reiseplanlegger som gjør det mulig å reise over fylkesgrenser til lands, til vanns og i lufta, sier Rygg.

Dårlig tilpasset distriktsreiselivet

Reiser du fra Trondheim til en sommerlig turistdestinasjon som Hunderfossen Familiepark ved Lillehammer, så sender den offentlige reiseplanleggeren Rutebok.no deg omveien med fly via Oslo.

Vil du ta med familien på en sommertur fra Trondheim til Hunderfossen familiepark må du vente i fem timer på skysstasjonen i Lillehammer, i følge Rutebok.no.

Da Forbrukerrådet kontrollsjekket søket, kom det opp et alternativ med tog til Lillehammer stasjon hvor du må vente i fem timer på en buss til Hunderfossen Familiepark.

Reiseplanleggeren Gule Sider foreslår den enkleste og klart raskeste løsningen, nemlig direkte tog til Hunderfossen stasjon som ligger 350 meter fra fornøyelsesparken.

– I 2014 må vi kunne forvente at også den offentlige reiseplanleggeren greier å hjelpe oss fram til reisemålets nærmeste holdeplass, sier Rygg.

Ikke friskmeldt

Rygg mener det er for tidlig å friskmelde norske reiseplanleggere, men ser tegn til bedring.

– De gir deg ikke lenger reiseforslag som krever at du må har med telt og sovepose. Heldigvis tar det ikke lenger femti timer fra Bodø til Lillestrøm, slik Rutebok.no har foreslått tidligere. I stedet tar reisen nå knapt fire timer, og det virker mer realistisk, sier hun.

– Det er et uttalt politisk mål at flere reiser mer miljøvennlig. En fullgod reiseplanlegger vil gi folk mulighet til å gjøre det, sier Rygg.

 

 

 

 

Om testen

Forbrukerrådet har testet den offentlige reiseplanleggeren Rutebok.no, reiseplanleggeren på gulesider.no og 15 regionale (fylkesvise) reiseplanleggere.

Fylkenes egne reiseplanleggere har gått fra å være nærmest ubrukelige til å bli bedre, men det er fortsatt vanskelig å planlegge reiser på kryss og tvers i store deler av Norge.

Reiseforslagene blir merkelige når vi vil krysse fylkesgrenser. Flere av de nasjonale reiseplanleggernes forslag viser seg å være umulige å gjennomføre fordi du får for kort tid (ofte ikke mer enn 5 minutter) på flyplassen når du skal bytte transportmiddel.

Abonner på vårt nyhetsvarsel