Forside > Siste Nytt > Gratulerer, Krogsveen!

Gratulerer, Krogsveen!

4. juni, 2013
Jeg har kjapt testet megler Krogsveens app for bolighandel. Jeg synes den var logisk og enkel å bruke.

Forbrukerrådet har en visjon om trygg elektronisk budgivning – og denne appen tilfredsstiller de fleste av våre krav.

Bud er bindende. Det skal være sikkert hvem som byr, det skal være sikkert hva som bys, akseptfrist må ligge inne, og det skal være rom for å skrive inn budgiverens forbehold.

Forbrukerrådet har argumentert sterkt for at budgivning med faks og telefon er avleggs i en tid når de aller fleste som er på boligjakt er online – og 94 prosent av befolkningen over 18 år har nettbank.

Eiendomsinformasjon og markedsføring av bolig skjer i dag på helt andre måter enn for få år siden. Ny teknologi er driveren. Men hittil har budrunden hengt igjen.

En enklere hverdag

Det er derfor svært positivt at Krogsveen her går foran. Megleren bidrar til en enklere hverdag for oss forbrukere med denne appen, selv om det ikke var helt lett å gjøre signaturen like elegant som med penn og papir.

Nyvinningen aktualiserer i aller høyeste grad Forbrukerrådets tidligere utspill om en modernisering av forbrukerinformasjonen ved budgivning,  som jo Forbrukerrådet, Forbrukerombudet og meglerbransjen og eiendomsadvokatene tidligere har utviklet.  Den teknologiske utviklingen har løpt fra anbefalingene fra noen år tilbake. Men  så langt er vi tilsynelatende alene om å mene at reglene bør oppdateres.

Jeg tror vi likevel vi innen kort tid er i prosess med nye regler og verktøy.

Kan følge budrunden

Men vår visjon går lenger. Vi ønsker oss et universelt system, som alle eiendomsadvokater og meglere kan benytte, slik at vi forbrukere slipper å forholde oss til ulike megleres forskjellige systemer. Det finnes bra løsninger for innlogging, som vi er vant til å forholde oss  til. Dessuten ønsker vi oss et system der vi som boligkjøpere kan følge budrunden mens den pågår.

Slik kan vi se – i  anonymisert form – budene fra andre boligkunder.

Det er verdt å merke seg at den nyvinningen Krogsveen presenterte nå i månedsskiftet, først kom etter at Finanstilsynet og Finansdepartementet i vinter – med sterk støtte fra Forbrukerrådet – tok initiativ for skriftlige budrunder – hvori inngår elektroniske.

Det er å håpe at Finansdepartementet og Finanstilsynet også gleder seg over den nødvendige stimulans de her har gitt aktørene i bransjen.