Forside > Siste Nytt > Håndbrekket på for Ica og Norgesgruppen

Håndbrekket på for Ica og Norgesgruppen

26. februar, 2013
Konkurransetilsynet varsler midlertidig stans av avtalen mellom Ica og Norgesgruppen. – En klok avgjørelse, mener Forbrukerrådet.

Konkurransetilsynet varslet i dag at tilsynet stanser avtalen mellom dagligvarekjedene om samarbeid om innkjøp og distribusjon. Pålegget gjelder til 30. september 2013.

Forbrukerrådet har tidligere uttalt at denne avtalen er ødeleggende for dagligvaremarkedet i Norge.

– Vi stiller oss helhjertet bak Konkurransetilsynets vedtak. Samarbeidsavtalen gir Norgesgruppen en posisjon som svekker konkurransen i et marked som allerede er altfor konsentrert, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Dårligere utvalg, høyere priser

Konkurransetilsynet mener avtalen kan bety at Ica legger ned sitt grossistapparat i store deler av landet, og at det kan bli vanskelig å bygge dette opp igjen dersom konklusjonen blir at avtalen er ulovlig. Tilsynet er også bekymret for varige skadevirkninger i leverandørmarkedet.

Forbrukerrådet har påpekt at en avtale mellom Ica og Norgesgruppen i realiteten vil medføre et dagligvaremarked med bare tre kjeder på innkjøpssiden, og hvor Norgesgruppen som dominerende aktør har mer enn 50 prosent av volumet i viktige innkjøpskategorier.

– En slik avtale vil føre til at enda mer makt blir samlet på enda færre hender. Prisene vil på lang sikt gå opp og utvalget vil bli mindre dersom samarbeidsavtalen blir godkjent, sier Randi  Flesland.