Forside > Siste Nytt > Helseskadelige stoffer funnet i norske barnejakker
Forbrukerrådet har undersøkt seks barnejakker for helsefarlige fluorstoffer. Alle jakkene inneholdt flere stoffer av denne typen.

Danske myndigheter anbefaler at både barn og gravide unngår stoffene: De kan gi økt risiko for kreft, fosterskade og reproduksjonsskader.

– Bransjen må våkne når forskere sier at stoffene får alle varsellamper til å lyse, og det strømmer på med rapporter om hvor alvorlige stoffene er. Slutt å bruke fluorstoffer i produkter til barn. Det finnes tryggere alternativer, maner direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Jakkene i testen. Foto.

Foto: Forbrukerrådet

– Det tar altfor lang tid å forby skadelige stoffer i produkter. I mellomtiden er det du og jeg, og våre barn som bærer risikoen på vegne av bransjen. Det er uholdbart, legger Flesland til.

Disse stoffene ble funnet i jakkene:

PFHxA, PFHpA, 6:2 FTOH, PFBS, PFOA, PFNA, PFDA, PFUnDA, 8:2 FTOH, 10:2 FTOH, 8:2 FTAC, 10:2 FTAC, FTS-6:2.

Fem norske og en svenske

De norske produsentene Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad, Bergans og den svenske produsenten Didriksson har laget jakkene som ble testet.

Testens versting er en bestselger fra Helly Hansen som inneholdt hele seks ulike fluorstoffer. Jakken inneholder PFOA som er blitt forbudt, og også flere andre fluorstoffer som det er knyttet alvorlig bekymring til.

Testen er utført av ALS Global på oppdrag fra Forbrukerrådet. Les hele testen her.

Giftige fluorstoffer i blodet

Fluorerte stoffer har vært brukt ukritisk i en rekke ulike hverdagsprodukter fra 50- tallet og fram til i dag. De brukes fortsatt i blant annet klær, tekstiler, sko, skismøring og matemballasje. Stoffene går over i blodet vårt. En del av stoffene finnes det mer av i mennesker enn i dyr på grunn av eksponeringen fra klær og produkter.

– Forbrukerne er satt i sjakk matt. Stoffene er usynlige, og det er ingen deklareringsplikt på klær og produkter. Foreldre som vil unngå at barna utsettes for disse skadelige stoffene, har dessverre ingen mulighet til å styre unna, forteller forbrukerdirektøren.

Mange av stoffene er tungt nedbrytbare og hoper seg opp i kroppen. De kan overføres fra mor til barn via navlestrengen og etter fødsel via morsmelk. Forskerne frykter en rekke skadeeffekter som kreft, reproduksjonsskader og fosterskader.

Må ha strengere regelverk

– Testen viser behovet for strengere regelverk og for et regelverk som regulerer hele stoffgrupper og ikke enkeltstoffer hver for seg. Barn er dessverre altfor dårlig beskyttet mot skadelige stoffer i hverdagsprodukter, sier forbrukerdirektøren.

Stortinget har vedtatt at det skal utarbeides en handlingsplan for en mer giftfri hverdag og Forbrukerrådet forventer nå en betydelig opptrapping av arbeidet for å sikre trygge produkter.

Regelverksendringene på området går svært sakte. Norge har vært en pådriver og innførte et nasjonalt forbud mot PFOA i juni 2014. Men produkter som er produsert tidligere enn dette, er likevel tillatt å selge helt til 2018. I samarbeid med Tyskland prøver Norge nå å få til et felles europeisk forbud mot både PFOA og flere PFOA- lignende stoffer. Hvis denne lovendringen går gjennom i EU, vil det likevel ta mange år før forbudene trer i kraft. Selv om forbudet går igjennom, vil mange av de andre fluorstoffene fortsatt mangle regulering.

– Bransjen må skjerpe seg og ta mer ansvar. Vi ser at noen aktører er flinke og faser ut, mens andre bare bytter til stoffer som er like skadelige, fordi de fortsatt er tillatt å bruke. Sånn kan vi ikke ha det, slutt å bruke fluorstoffer, avslutter direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Fakta om fluorstoffer

  • Tungt nedbrytbare.
  • Hoper seg opp i mennesker.
  • Mistenkt kreftfremkallende.
  • Mistenkt hormonforstyrrende.
  • Kan være reproduksjonsskadelig.
  • Kan gi fosterskade hos mennesker.
  • Kan øke kolesterolet.
    Kan bidra til overvekt.
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker