Forbrukerrådet har tidligere avslørt hvordan mobilapper sporer brukerne når appen ikke er i bruk, og hvordan nettilkoblede leker kan avlytte hjemmet.

Vi vil fortsette å gjennomgå nye tilkoblede produkter og tjenester, og nå trenger vi din hjelp: Foreslå neste produkt vi bør se på og kommenter forslagene andre har kommet med.

Det vi gjør er å lese vilkår og personvernerklæringer til populære digitale produkter og vurdere om de er i tråd med lovverk og det forbruker kan forvente. I tillegg sørger vi for en teknisk test av om tjenestene faktisk leverer det vilkår og personvernerklæringer gir inntrykk av. Når vi finner brudd på forbrukernes rettigheter, går vi i dialog med leverandørene, eller hvis det er nødvendig, går vi til ytterligere skritt som å sende klager til relevante myndigheter slik som Datatilsynet eller Forbrukerombudet.

Til nå har vi gjennomgått en rekke mobilapplikasjoner (norske apper, treningsapper, kostholdsapper, sjekkeapper og sosiale medie-apper) treningsarmbånd og tilkoblede leker. I alle produktgruppene vi har sett på til nå, har vi funnet alvorlige brudd på forbrukernes rettigheter.

Når vi ser etter nye produktgrupper å undersøke, vektlegger vi at det er populære produkter som er tilgjengelig for norske forbrukere, og som illustrerer viktige problemstillinger for forbrukere av digitale tjenester. Mulige problemstillinger kan være personvern, sikkerhet, eierskap til det man har kjøpt, eller holdbarhet.

Vårt mål er å skape endring ved å få leverandørene til å endre praksis, og om nødvendig bidra til endring i lovverk og regelverk der dagens regler ikke i tilstrekkelig grad beskytter forbrukerne.

Gå inn her for å gi oss dine innspill: https://mineideer.forbrukerradet.no/group/1088. Du kan både spille inn egne forslag og kommentere andres forslag.

Dersom du logger deg inn får du beskjed når det er noen som har kommet med tilbakemeldinger på dine forslag, men pålogging er ikke nødvendig. Du kan poste anonymt.

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto
Maren Van Buren Struksnæs
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill
(+47) 404 91 804
maren.struksnaes@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker