Forside > Siste Nytt > Hjelper ny småsparer til retten

Hjelper ny småsparer til retten

23. oktober, 2014
Hjelmeland Sparebank ga dårlige råd om lån til en million- investering og må betale kunden tilbake, sier Finansklagenemnda. Men banken følger ikke uttalelsen fra klagenemnda – og Forbrukerrådet hjelper kunden til retten.

– Vi har påtatt oss å dekke opptil 200 000 kroner av motpartenes saksomkostninger, opplyser direktør Randi Flesland.

Og flere småsparere har i høst gått til retten med Forbrukerrådet i ryggen:

– Til nå hjelper vi småsparere med å få åtte andre saker opp for retten. Alle kundene hadde fått medhold i Finansklagenemnda mot Acta, som ikke fulgte opp vedtakene, forteller Randi Flesland.

Randi Flesland. Foto.

Foto: Kjell Håkon Larsen

Uforsvarlig rådgivning

Klageren lånte 2,2 millioner kroner i Hjelmeland Sparebank for å investere i Aberdeen Norden / Balticum ASA. Det tapte han penger på, og kunden mener at bankens rådgivning var uforsvarlig ut fra hans økonomi, hans situasjon og de ønsker han hadde oppgitt til rådgiveren.

– Å selge denne investeringen var uforsvarlig av banken. Det er i strid med god forretningsskikk av Hjelmeland Sparebank å gjøre avtalen om en lånefinansiert investering gjeldende fullt ut, mente Finansklagenemnda.

Men banken har ikke fulgt nemndas vedtak.

Kunden fastholder derfor nå kravet sitt om å bli stilt som om den lånefinansierte investeringen ikke ble inngått.

Flertallet i Finansklagenemnda mente klageren måtte stilles som om han bare hadde investert halvparten av beløpet. Dette omfatter også låneopptaket. De viste til avtalelovens paragraf 36.

Mindretallet, representantene fra Forbrukerrådet, mente klageren måtte stilles som om hele låneopptaket og investeringen ikke var foretatt.

I kjølvannet av Røeggen

Forbrukerrådet har tidligere i høst varslet om at de vil gå til retten sammen med småsparere med åtte saker mot Acta Kapitalforvaltning og Acta Asset Management. Klagerne har fått medhold i Finansklagenemnda om at Acta hadde gitt dem dårlige råd før investeringer – men Acta betalte allikevel ikke.

Det er tale om tap på flere hundre tusen kroner for flere av klagerne. Mange tok opp lån for å finansiere investeringene.

Alle sakene er fra den store bunken klager som behandles i nemnda i kjølvannet av Røeggen-saken. Etter mange års kamp vant Forbrukerrådet og Røeggen i mars 2013 fram mot DNB i Høyesterett, etter at Røeggen hadde kjøpt strukturerte spareprodukter i DNB.