Forside > Siste Nytt > Hormonforstyrrende stoffer øker abort-risiko

Hormonforstyrrende stoffer øker abort-risiko

4. mai, 2015
Forskere på Syddansk Universitet har funnet ut at fluorstoffer i blodet vårt gir fosterskader og svært forhøyet risiko for abort.

Professoren bak studien, sier selv til Politiken at hun er meget overrasket over funnene: Gravide kvinner har opptil 16 ganger større sjanse for å abortere med disse stoffene i blodet.

Fant fluor i jakker

Dessverre er ikke dette sjeldne stoffer som bare en og annen uheldig dansk kvinne med baby i magen har fått i seg. De aller fleste av oss går rundt med fluorstoffer i kroppen. Stoffgruppen har vært brukt ukritisk i årtier i en lang rekke produkter og brukes fortsatt i klær, matemballasje, skismøring, sko og møbler, for å nevne noe.

Jakkene i testen. Foto.

Foto: Forbrukerrådet

Det gjelder ikke fluoriden vi finner i tannkrem og fluortabletter. Disse inneholder ikke fluor, men fluorid. Derimot fant Forbrukerrådet nettopp fluorstoffer i alle barnejakkene vi nylig testet.

Og begge de to fluorstoffene perfluorononanoic acid (PFNA) og perfluorodecanoic acid (PFDA), som ifølge studien gir økt risiko for abort, fant vi dessverre i jakken som kom dårligst ut i testen – en bestselger fra Helly Hansen.

Forbrukerrådet bekymret

Forbrukerrådet har lenge vært bekymret over omfanget av fluorstoffer og andre skadelige kjemikalier i vanlige hverdagsprodukter. Vi har jobbet lenge for et strengere regelverk og for bedre forbrukerinformasjon, og har store forventninger til at Regjeringen skal utarbeide en handlingsplan for en giftfri hverdag. Stortinget ba i februar.Regjeringen om å gjøre nettopp dette.

Dessverre tar det altfor langt tid å forby giftstoffer i produkter. Derfor må også næringslivet ta mer ansvar enn i dag – både for å informere om kjemikaliene i produktene de selger oss, og for å fase ut stoffer som kan gi helseskade.

Bransjeansvar

Forbrukerrådet mener bransjen må slutte å lempe risikoen over på sårbare forbrukere som barn og gravide, og i stedet tenke mer ut fra føre var. Vi håper den danske studien kan sette en støkk i flere enn oss. For det er på høy tid at hensynet til forbrukernes helse settes foran hensynet til industriens bunnlinje.