Siste nytt

Hormonsjekk: Praktiske spørsmål og svar

11. april, 2012

Her er det noen praktiske spørsmål og svar om kampanjen Hormonsjekk.

Nedlastingen er gratis. Forbrukere som ikke har smarttelefon kan gå inn på hormonsjekk.no via internett for mobil. Via denne funksjonen kan du sjekke produktene, lese om kampanjen og om de 17 EU-listede stoffene, og du kan advare sine venner på Facebook.

Demo av hormonsjekk-appen. Foto.

Spørsmål: Hva er nytt med appen?

Svar: Androidversjonen av Hormonsjekk inneholder ny funksjonalitet som gjør det enklere å oppdatere databasen og legge til nye produkter i Hormonsjekk. Det blir nå mulig for forbrukerne å melde inn produkter ved å ta bilde av produktets forside, samt ingredienslisten på baksiden. Dette gjør at Forbrukerrådet fortløpende kan publisere nye produkter som forbrukerne melder inn uten å ta veien om butikkhyllene for å dobbelsjekke hva produktene inneholder.

Spørsmål: Hvordan bruker jeg nettsiden hormonsjekk.no?

Svar: På hormonsjekk.no finner du også informasjon om stoffene og mulige skadevirkninger.
•På nettsiden kan du søke på ulike produktnavn i et søkefelt.
•Du kan også søke på ulike kategorier som ansiktspleie, barneprodukter, hårpleie, kroppspleie, parfyme, sminke og solbeskyttelse.
•Du kan lese om de 17 hormonforstyrrende stoffene som Forbrukerrådet vil ha bort fra produkter i markedet.
•Du kan registrere produkter selv. Vi oppfordrer folk til å registrere hvis de har funnet andre produkter enn de 6000 som fra før av finnes i databasen.

Spørsmål: Hvordan bruker jeg appen?

Svar:
1. Last ned appen i App Store (Iphone-telefoner) eller i Google Play (android-telefoner).
2. Skann produktene dine for hormonforstyrrende stoffer.
3. Søk på produkter for å sjekke dem for hormonforstyrrende stoffer.
4. Advar vennene dine via Facebook.
5. Søk på ulike kategorier som ansiktspleie, barneprodukter, hårpleie, kroppspleie, parfyme, sminke og solbeskyttelse.
6. Les om de 17 hormonforstyrrende stoffene.

Spørsmål: Jeg får ikke skannet. Hvorfor ikke?

Svar: Dette skyldes trolig at kamerafunksjonaliteten ikke alltid er god nok. For eksempel har iPad-en og iPhone 3G for dårlig kamera til å fungere jevnt over bra til strekkodeskanning. Disse kameraene har ikke automatfokus, slik at man er avhengige av en stor nok strekkode for å få treff. Android-applikasjonen er tilpasset Android 2.1 og nyere versjoner. Hvis ikke skanningfunksjonen fungerer, kan du taste inn nummeret i strekkoden manuelt. Du kan også skrive inn produktnavnet i søkefeltet.

Spørsmål: Hva kan jeg gjøre hvis jeg ikke har iPhone eller smarttelefon med android operativsystem?

Svar: Du kan via internett på din datamaskin eller internett på din mobiltelefon gå inn på www.hormonsjekk.no. Les gjerne beskrivelsen om hvordan du bruker nettsiden.

Spørsmål: Hva gjør jeg hvis jeg ikke har mobiltelefon tilgjengelig?

Svar: Bruk nettsiden hormonsjekk.no.. Klikk på ”se stoffer”, og her vil du finne listen over de 17 stoffene Forbrukerrådet advarer mot. Listen kan printes ut, slik at du kan sjekke om noen av ingrediensene i innholdslisten på ditt produkt samsvarer med noen av navnene på listen. På den måten kan du se om noen av stoffene er å finne i produkter du har eller skal kjøpe. Dette kan hjelpe deg til å vurdere om du bør unngå produktet.

Spørsmål: Jeg har verken app, internett eller listen tilgjengelig. Hva gjør jeg?

Svar: Se eller spør etter svanemerkede produkter. De inneholder ikke noen av de 17 stoffene. Hvis du likevel ønsker å kjøpe et annet produkt som ikke har svanemerket, kan Forbrukerrådet hjelpe deg med å sjekke innholdet i produktet for deg – om du ringer 23 400 500. Forbrukerrådet kan søke på databasen på www.hormonsjekk.no for deg, og oppgi navnet på produkter uten hormonforstyrrende stoffer.

Tips oss:
Hvis du kjenner til en produsent som enten ikke bruker de 17 stoffene eller er i ferd med å utfase disse, så skriv til hormonsjekk@forbrukerradet.no. Så skriver Forbrukerrådet til produsenten for å få en skriftlig bekreftelse på at produsenten enten ikke bruker de 17 stoffene eller er i gang med å utfase dem.

Abonner på vårt nyhetsvarsel