Forside > Siste Nytt > Hva er boligen min verdt?

Hva er boligen min verdt?

24. januar, 2013
Skal jeg stole blindt på de priskalkulatorene som finnes på nettet, og som gir seg ut for å beregne boligens verdi for meg?

Ikke ubetinget.

Slike kan i noen tilfeller tikke i vei, gå helt amok – og gi ganske oppsiktsvekkende utslag.

Jeg har personlig erfaring: Jeg kjøpte en grei leilighet i Oslo sentrum i mai 2012, til vel 3,3 millioner. I januar 2013 kan en mye brukt boligpriskalkulator, som tilbys gratis på nettet, fortelle meg at den anslår verdien til 4,6 millioner. Dersom jeg pusser opp og setter inn støyisolerende vinduer, er leiligheten verdt over 5,4 millioner.

En selvstendig vurdering

Dette er selvsagt tull og tøys. Jeg har ikke gjort et fantastisk boligkupp og blitt en million rikere siste halve året, og det er fare på ferde for boligkjøpere og boligselgere, dersom de stoler blindt på slike tall.

Boligens likningsverdi fra Skatt Øst treffer i mitt tilfelle mye bedre enn kalkulatoren, og salgene i gården det siste halve året bekrefter at jeg har rett og at kalkulatoren tar feil – i mitt tilfelle. I andre tilfeller, kan sikkert kalkulatoren treffe bedre.

Men mange spør seg fortsatt om hva boligen er verdt, aktualisert av at man skal selge eller kjøpe.

Vi i Forbrukerrådet er tilhengere av at alle forbrukere som skal handle med bolig, gjør seg en selvstendig vurdering av hva eiendommens verdi er.

For deg som skal selge

Uansett om du selger selv eller via eiendomsmegler, så må du selv i siste instans ta stilling til om kjøpesummen du blir tilbudt er god nok.

For deg som skal kjøpe: Megleren jobber for at selger skal få høyest mulig pris, så det er viktig at du selv tenker gjennom hva eiendommen er verdt og hva du har råd til.

Hvis du skal selge, hvordan kan du finne ut hva som er en rimelig prisforventning?

Her er noen tips:

Du kan be meglere eller advokater som utfører eiendomsmegling om en gratis, uforpliktende verdivurdering.

Du kan engasjere en takstmann som kan gi deg en verdivurdering.

Du kan sjekke boliger som tilbys i markedet der du bor, og forsøke å vurdere standarden og hvordan disse er priset i forhold til din egen bolig.

Dersom du bor i et sameie, kan du sjekke med borettslaget.

Kompetanse og erfaring

Du kan sjekke eiendomsoverdragelser i nærmiljøet den senere tiden. Hvilken pris har de andre selgerne oppnådd?  Er det ikke solgt noen de siste månedene, kan du legge på en prisøkning i tråd med hvordan markedet har utviklet seg siden salget.

Du kan sjekke boligens likningsverdi på din egen selvangivelse/skatteoppgjør eller spørre på nærmeste skattekontor.

Du kan også reflektere over om du har personer i ditt personlige nettverk som har noe kompetanse og erfaring og kan være gode kilder til opplysninger om eiendomsverdi.  Det kan være venner, slektninger, kollegaer, naboer.

Har du lån, kan du jo spørre i banken hva de mener eiendommen nå er verdt.

Tips: Har den steget mye i verdi, kan du jo få billigere lån (eller samle alle dine lån i ett rammelån) fordi økt sikkerhet i eiendom reduserer risikoen banken har for å låne deg penger – noe som gir deg lavere rente.

Flere kilder

Noen ganger kan det være spesielle forhold som påvirker verdien:

Er boligen eller tomten helt unik, og særlig attraktiv?

Også særegne negative forhold spiller selvsagt inn. Min vurdering er at i slike tilfeller bør analysen gjøres ekstra grundig, og dette kan være ett moment som gjør det mer relevant å benytte en eiendomsmegler.

Boligpriskalkulatorer kan man jo også fortsatt benytte – husk bare at de kan gå helt av hengslene.

Selve poenget er jo at man bør bruke flere kilder, når man vurderer eiendommens verdi.