Forside > Siste Nytt > Hvor mange boliger er egentlig til salgs på finn.no?

Hvor mange boliger er egentlig til salgs på finn.no?

9. desember, 2013
Hva skjuler seg bak opplysningene om hvor mange boliger som er til salgs på finn.no?

Spørsmålet er interessant, fordi jeg tilfeldigvis på finn.no dukket innom en gjennomsnittlig stor norsk kommune. Mens det på de første oppslagssidene refereres til «boliger til salgs» og oppgis et antall, endres språkbruken når du nærmer deg selve boligene. Da oppgis det samme tallet – men plutselig ikke antall boliger, men antall annonser.

Og det er jo noe absolutt helt annet. Skulle det vise seg.

For hva skjuler seg bak opplysningene som kunne fremstå som et halvt hundre boliger til salgs?

Vel, det viste seg i realiteten selvsagt å omfatte både leiligheter og eneboliger, som forventet. Men dessuten en forretningsgård med flere leiligheter, samt tomter og noen prosjekterte hus.

Men fremfor alt også leiligheter i blokker, som er under bygging med til sammen langt over 100 leiligheter. Det er uvisst hvor mange av disse som er solgt.

Detektiver etterlyses

Min konklusjon blir at dersom du har trodd at tallet på «boliger til salgs» reflekterer det faktiske antallet boenheter, så er det feil. Bak de under 50 annonsene, skjulte det seg over 150 boliger.

Så klikket jeg på en annen kommune, i en helt annen del av landet, med under 20 boliger til salgs, fortsatt ifølge finn.no.

Der fant jeg annonser som tilsvarte over 140 boliger! Flere annonser hadde over 10 boliger til salgs bak hver kunngjøring. Noen av disse er under bygging, og noen er på planleggingsstadiet. For de flestes vedkommende er dermed noen eller mange allerede solgt. Men man kan trygt slå fast at antall boliger til salgs ikke samsvarer med tallet på annonser.

Så da er selvsagt den gode oppfordring til landets kritiske journalister: Klarer dere å finne ut hvor mange boliger som faktisk er til salgs i din kommune?