Mai og juni er tid for konfirmasjon. Store summer blir overført fra familie, familievenner og naboer til den unge for en god start på voksenlivet.

Lommebok med penger. Foto.

Foto: Colourbox.com

Undersøkelser viser at en gjennomsnittlig konfirmant får 33 500 kroner.

– Er det snakk om mye penger, bør foreldrene sette pengene inn på en sparekonto i konfirmantens navn, som hun eller han kan disponere fra de er 18 år. Det kan du gjøre som verge, selv om konfirmanten protesterer, sier leder for finansportalen.no, Elisabeth Realfsen.

finansportalen.no finner du en oversikt over alle bank- og forsikringstjenester som er tilgjengelig for den vanlige forbruker. Portalen er en tjeneste fra Forbrukerrådet.

Sjekk hvor høy innskuddsrente du kan få

Rentene på bankenes BSU-tilbud (Boligsparing for ungdom) er i en klasse for seg, med beste rente uten krav om tilleggsprodukter på 3,65 prosent. De aller beste rentene på BSU-sparingen vil ungdommene likevel ikke kunne få før de har en inntekt som er stor nok til at de får glede av skattefradraget på 20 prosent av hver krone spart. Da fyker avkastningen opp i uslåelige 23,65 prosent. Rentene på disse sparetilbudene er likevel så gode, at de godt kan vurderes for konfirmasjonspengene. Det er jo ikke sikkert ungdommen vil evne å sette til side maksimumsbeløpet på 300 000 i ordningen når de er i etableringsfasen før de fyller 34 år. Med beste BSU-rente i ti år, blir 25 000 kroner (maksimum per år) til nesten 35 800. De overskytende 8500 kronene kan settes inn på en vanlig sparekonto, hvor de kan brukes til annet enn boligformål.

Beste oppnåelige rente er 2 prosent hvis du ønsker å unngå tilknytning til BSU og krav om at pengene skal brukes til bolig. Med denne avkastningen i ti år, kan konfirmasjonspengene på 33 500 bli til 40 000 kroner med renters rente.

– Det er enkelt å finne ut hvilken sparekonto som passer for deg på finansportalen.no. Legg inn sum, alder og hva slags type konto du vil ha, og velg den banken som gir den beste renten, sier Realfsen.

Her kan du sjekke innkuddsrenta.

Gå for indeksfond hvis du skal spare i aksjer

Setter du konfirmasjonspengene i aksjer, kan du over tid forvente høyere avkastning enn i banken, men du må regne med at verdien av pengene kan gå både opp og ned underveis. For å unngå tap på grunn av slike kortsiktige svingninger på børsen, bør du ha et aksjefond i minst fem år før du tar ut pengene. Det beste er å sette pengene i en type aksjefond som heter indeksfond. Disse fondene kjøper et gjennomsnitt av aksjene på børsen. De kopierer altså bare indeksen på børsen, og derfor er de billige i drift.

– Det betyr at du betaler lave gebyrer for forvaltning, så det blir mer igjen til deg. – I motsetning til sparekonto må du ha konfirmantens velsignelse for å kjøpe indeksfond i deres navn. Du finner oversikt over indeksfond på finansportalen.no. Og det er like enkelt å avslutte et fond som å ta ut penger fra sparekontoen, avslutter Elisabeth Realfsen.

På finansportalen.no finner du en oversikt over indeksfond. Fondet med høyest kjent avkastning og lavest gebyr de siste ti årene førte til at 33 500 kroner ble til 56 200 kroner på ti år. Slikt er godt å ha med inn i voksentilværelsen.

Relaterte saker