Forside > Siste Nytt > I strømfella på sparebluss

I strømfella på sparebluss

7. januar, 2013
Du kan få tidenes strømregning. Og det kan skje selv om du senker temperaturen i huset ditt, slår av varmekabler og ikke bruker en dråpe varmt vann.

Leser du ikke av strømmåleren din selv, er det energileverandøren som beregner forbruket ditt.

Det kan bli en gedigen nedtur etter all strømsparingen. Det kan derfor lønne seg å lese av måleren nå, og lese av på nytt når strømprisen synker. For nå ligger prisene over sommerens lave nivå.

Helt upåvirket av ditt lave forbruk

Mange reiste bort i romjulen. Og folk skrudde og skrur ned på oppvarming, varmekabler, vannoppvarming og brukte strøm nesten bare til minimal belysning – for å spare energi og penger. Dersom vi i tillegg får en ny kuldeperiode, skal du heller ikke se bort fra at strømprisen på nytt fyker i været, og da er det jo fint at du har brukt lite strøm – ikke sant?

Men når regningen fra strømselskapet kommer, kan den være helt upåvirket av ditt lave faktiske forbruk – hvis du ikke leser av måleren og melder dette inn til selskapet.

For med loven i hånd kan selskapet fakturere deg i tråd med sin egen oppfatning av din forbruksprofil, dersom du ikke har lest av måleren og meldt det inn.

Og den profilen vil normalt bygge på at strømforbruket øker, når kulda øker. Og når kulda øker, øker også prisene. Og vips, så har du en kjemperegning når du ventet en lav eller moderat faktura.

Du kan lese av måleren så ofte du vil.

Det kan fort spare deg noen hundre kroner. Og det tar kun få minutter. Med andre ord; det er god timebetaling.

En pådriver for toveiskommunikasjon

Dette problemet vil være løst når forbrukere har fått automatiske strømmålere (AMS); men der er innføringen bare så smått kommet i gang. De fleste må vente 3 – 4 år til før denne løsningen er dominerende.

Forbrukerrådet har vært pådriver nettopp for AMS:

De nye, smarte strømmålerne vil bli plassert hos kunden og gjør at man kan motta informasjon om priser og forbruk. Det er lagt opp til at nettselskapene skal finansiere og stå for utskiftingen av alle gamle målere.

Forbrukerne ønsker seg direkte tilbakemeldinger på energiforbruket sitt. Først med en toveis måler vil strømkundene få en reell mulighet til å følge med og utnytte fordelene som ligger i et bevisst strømbruk.

Planlagt gevinst forsvant

Alle de som tar råd om strømsparing og energiøkonomisering på alvor, må ikke få oppleve at det hele er nyttesløst: Når prisen er uforutsigbar eller plutselig dobles, forsvinner jo den planlagte gevinsten.

Da blir alt helt forgjeves.