Bruker du kredittkort for å fylle gavesekken, kan julen bli ekstra dyr. Riktig bruk av riktig kredittkort kan spare deg for store beløp.

Det er lett å la kredittkortet spe på en bankkonto som ikke strekker helt til i julestrida. Selv om rentenivået har falt i mange år, er kredittkort dyrere enn noensinne. Tall fra Finansportalen, som er en tjeneste levert av Forbrukerrådet, viser at 300 av de til sammen 333 kredittkortene i Finansportalens kredittkortoversikt har en effektiv rente på 25 prosent eller mer.

– Dette betyr at de fleste kredittkort kan doble gjelden i løpet av tre år. De dyreste kan til og med tredoble gjelden.  Det kan være lurt å ha dette i bakhodet, sier Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.

I desember handler en familie på fire for nesten 44.000 kroner. Dette er omtrent 10.000 mer enn i andre måneder. Da kan det være fristende å spe på bankkontoen med kredittkortet. Men ikke la julenissen ta styringen over økonomien din.

Kortråd

– Ikke la julen vare helt til påske. I hvert fall ikke kredittkortgjelden. Ta høyde for at du betaler ned det du har handlet for over nyttår. Dersom du ikke betaler ved første forfall, stiger gjelden raskt som følge av skyhøye renter, sier Realfsen.

Og rentene på kredittkort varierer enormt. I øyeblikket varierer renten fra 11,5 til 52 prosent. Med 52 prosent rente vokser en tusenlapp til 2356 kroner på to år, mens det med 11,5 prosent rente tar over seks år for å doble gjelden.

-Ved å velge et kredittkort med lav rente og betale ned raskt ned julegjelden, kan man spare mye penger, sier Realfsen.

Julegate

Kan du klare deg uten?

For mange vil desemberlønnen – med halv skatt – kunne dekke det meste av det som trengs til jul. Ved en gjennomsnittslønn på cirka 43.000 kroner måneden, vil halv skat i desember bety cirka 10.000 kroner mer å rutte med i en familie med to inntekter, noe som akkurat holder til å betale for julefeiringen.

Men når 10.000 kroner er det anslåtte gjennomsnittet, betyr det at noen vil bruke mindre, og andre betydelig mer.  Fra før vet vi også at årsveksten i forbrukslån og kredittkortgjeld til norske kunder var 12,5 prosent i 2. halvår i fjor.

Bruker du mer på julehandelen enn du vil kunne betale ned med januarlønnen, risikerer du å bli fanget i din egen gjeldsspiral.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto
Henrik Ebne
Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter
(+47) 926 36 422
henrik.ebne@forbrukerradet.no

Julehandel

  • Vi handler for 56,3 milliarder kroner totalt
  • Hver enkelt bruker gjennomsnittlig 10.700 kroner
  • I julemåneden bruker vi ca 30 prosent mer enn ellers

Kilde: Virke

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker