Økonomi

Ikke godta at banken setter opp boligrenten

20. september, 2018

At Norges Bank setter opp styringsrenten, betyr ikke at du må godta økt rente på boliglånet ditt. Betaler du tre prosent eller mer for boliglånet i dag, bør du flytte boliglånet, anbefaler Forbrukerrådet.

– Etter at bankene satte opp boliglånsrentene høsten 2016, gikk prisene bankene betaler for å låne penger ned. Siden da har de største bankenes fortjeneste på boliglån vært så høy at de fint tåler en litt høyere rente i pengemarkedet, uten å sette opp prisene til kundene, sier Elisabeth Realfsen som er fagansvarlig for Finansportalen hos Forbrukerrådet.

I dagens marked er det flere banker som tilbyr boliglån til cirka to prosent rente. Samtidig er det altfor mange kunder i andre banker som betaler omtrent tre prosent med den samme sikkerheten.

– Er du blant disse, både kan du og bør du flytte boliglånet. Og du bør i alle fall ikke finne deg i at banken setter opp boliglånsrenten etter dagens rentemøte i Norges Bank, sier Realfsen.

Følg med og kontakt banken

– Følg med og ta kontakt med banken din om den varsler økt rente på boliglånet ditt. Vis gjerne til denne artikkelen. Om banken likevel setter opp renten, kan det være et bra tidspunkt for å bytte bank, sier Realfsen.

Gamle 100- og 200lapper.foto

Bytt bank og spar

Bankene er lovpålagt å rapportere alle sine priser til Finansportalen.

– På Finansportalens boliglånssider finner du prisene på alle boliglån. Sjekk hva du betaler og hvordan banken din plasserer seg etter eventuelle prisøkninger. Mange blir overrasket over at de betaler altfor mye for boliglånet allerede. Dersom banken ikke går med på å holde renten uendret, kan du likevel kutte renten ved å bytte bank. Ofte er det mer å hente enn 0,25 prosent. En halv prosent på et boliglån på tre millioner er over en tusenlapp per måned, sier Realfsen.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Bilde av ansatt: Elisabeth Realfsen.Foto

Elisabeth Realfsen

Forbrukerpolitisk rådgiver

Abonner på vårt nyhetsvarsel