Forside > Siste Nytt > Ikke kjøp livsfarlige gaver på nett

Ikke kjøp livsfarlige gaver på nett

8. desember, 2020
En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at utenlandske nettbutikker selger varer som kan være svært helseskadelige. Tør du spise slankepillene, smøre foryngelseskremen i ansiktet, plugge laderen til ti kroner i stikkontakten eller gi ungene bøtten med lekeslim du har importert selv? Svarer du ja, bør du lese videre.

Utenlandske nettbutikker, særlig kinesiske og amerikanske, lokker med veldig mye leker og dingser for veldig lite penger. Det er lett å bli fristet. Men visste du at det er du som er ansvarlig for at varene tilfredsstiller europeiske krav til helse og sikkerhet når du handler utenfor EU/EØS? Billige nettbutikker kan bli veldig dyre om noe er galt med det du bestiller, og det er det ofte, viser en stikkprøve utført av Forbrukerrådet.

Farlige leker

Forbrukerrådet besøkte amazon, wish og ebay og etter kort tid ble det avdekket leker som kan være direkte livsfarlige for barn og kosmetikk som inneholder skadelige stoffer som er forbudt i EU og Norge.

-Leker og kosmetikk som inneholder helseskadelige kjemikalier, samt leker som kan føre til kvelning eller har deler som kan sette seg fast i magen. Innhold av bly og kvikksølv er blant de oppsiktsvekkende funnene, sier Gunstein Instefjord som er fagdirektør Handel hos Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets funn føyer seg inn i rekken av undersøkelser som viser at det kan være risikabelt å handle i nettbutikker utenfor EU/EØS.

-En større undersøkelse utført av europeiske forbrukerorganisasjoner bekrefter Forbrukerrådets funn. To av tre undersøkte varer har alvorlige feil og mangler. Gift i barneleker, fare for strømsjokk og røykvarslere som ikke reagerer på brann er noen av funnene, sier Instefjord.

Tabellen viser eksempler på skadelige produkter fra nettbutikker utenfor EU/EØS:

Butikk Funn
Rosa og hvite melkekartonger til å klemme på.Foto wish.com Deler kan løsne og kvele små barn.
Gutt med lekeslott.Foto wish.com Små, kraftige magneter som kan blokkere tarmen om de svelges.
Jenter leker med kakesett.Foto ebay.com Deler kan løsne og kvele små barn.
Badeleke.Foto amazon.com Biter som ekspanderer ved fukt og kan føre til kvelning om de puttes i munnen.
Lekeslimbokser.Foto amazon.com Lekker det kjemiske stoffet bor som kan skade reproduksjonsevnen.
Julebånd.Foto ebay.com Små batterier kan løsne og føre til kvelning eller etseskader om de svelges.
Lekehøytaler.Foto wish.com Løst deksel som gir tilgang til strømførende deler.
Sandaler som ser ut som fisk.Foto wish.com Inneholder bly og ftalater som kan skade forplantningsevne og gi fosterskader.

 

Du er ansvarlig

Handler du i norske eller andre europeiske nettbutikker er det selger som er ansvarlig for at varene tilfredsstiller europeiske krav til helse, miljø og sikkerhet. Handler du i butikker utenfor EU/EØS, som Kina, USA og Taiwan, er det ditt ansvar å sørge for å dokumentere at produktene tilfredsstiller europeiske krav. Og, nei, det er ikke nok at produsenten har stemplet CE-merke på varene.

Det er en lang rekke lovbestemte krav til produkter som skal selges i EU/EØS. De skal for det første tilfredsstille europeiske standarder for sikkerhet og helse. For det andre vil varer som selges i Europa bli omfattet av stikkprøve-kontroller av europeiske tilsyn.

– Du er ikke lenger en forbruker, men en importør når du handler i butikker for eksempel i Kina. Ved videresalg (nytt eller brukt) er du selv ansvarlig for at produktet tilfredsstiller europeiske krav til helse, miljø og sikkerhet. Billige nettbutikker kan dermed bli veldig dyre, advarer Instefjord.

Netthandel utenfor Norge betyr:

*Du må betale moms og toll, noe som øker prisen betydelig.

*Du mister norsk reklamasjonsrett på inntil 5 år.

*Du risikerer å få produkter som kan være skadelige for liv, helse og miljø.

*Handler du i butikker utenfor EU/EØS mister du også angreretten.

Forbrukerrådets råd for sikker netthandel.