Forside > Siste Nytt > Ikke la deg lure av kraftleverandøren

Ikke la deg lure av kraftleverandøren

11. februar, 2014
Vi forbrukere betaler hvert år 570 millioner kroner mer til kraftleverandørene enn hvis vi hadde benyttet oss av de billigste strømavtalene.

– Sjekk om du er en av dem som betaler for mye. På strømpris.no finner du den beste oversikten, og sammenlign med det du betaler i dag, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Her finner du kraftprisene på Forbrukerrådets strømprisoversikt

Slik bytter du på 1-2-3

  • Sjekk kraftprisene på strømpris.no. Ha din siste strømregning tilgjengelig, slik at du har all den informasjonen du trenger for å bestille.
  • Velg riktig avtale for deg. Du kan velge mellom fastpris, markedspris/spotpris eller standard variabel pris. De tre forskjellige avtaletypene er forklart på sidene til Forbrukerrådets strømprisoversikt.
  • Velg den kraftleverandøren med best pris og en avtale som dekker ditt behov. Ta kontakt, og kraftleverandøren ordner resten for deg. Det koster ingen ting. Du trenger bare å lese av strømmåleren din.

Strømmast. Foto.

Foto: Colourbox.com

Ikke vedd med kraftleverandøren

– Gå ikke inn i et veddemål med kraftleverandøren din om hva strømmen din vil koste. Inngår du en avtale om fastpris eller med prisgaranti, må du regne med at kraftleverandøren har sikret seg mot tap, sier Ingeborg Flønes.

Forbrukerrådet fraråder deg også å inngå avtaler med forhåndsbetaling. Pengene kan forsvinne hvis selskapet går konkurs. Vi ønsker derfor et forbud mot forhåndsbetaling for strøm, og vi arbeider for å få det til.

Du har angrerett

– Gjør du avtalen på nettet, har du 14 dagers angrerett. Det har du også hvis du blir overtalt på gata, eller ved telefonsalg, sier direktøren.

Flere kraftleverandører kan oppleves som ganske aggressive i salg på stands og på telefon, og da er det greit å ha angreretten.

Ønsker én kraftprisoversikt

– Forbrukerrådet ønsker en kraftprisoversikt som alle kraftleverandører må melde inn sine priser og produkter til, sier Ingeborg Flønes.

Det er det ikke i dag:

– Vi har sett at kraftleverandører opererer med egne kraftprisoversikter, hvor deres eget produkt ser billigere ut enn hvis det hadde vært på Konkurransetilsynets sider, legger hun til.

Ikke slå av strømmen når du drar på ferie

– Et siste tips i disse vinterferietider: Ha strømmen på når du reiser bort. Dagens boliger er avhengig av at strømmen er på og du slipper å være redd for vannskader hvis vannet fryser til, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.