Forside > Siste Nytt > Ikke nok fisk i fiskemat

Ikke nok fisk i fiskemat

30. juni, 2016
En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at det har skjedd store forbedringer innen fiskeprodukter. Imidlertid er det fortsatt enkelte fiskeprodukter som knapt fortjener å bli omtalt som fiskemåltid.

De ferske tallene er en oppfølging av en undersøkelse fra 2012. Her er årets undersøkelse.

Ikke ta alt for god fisk

Samvittighetsfulle foreldre forsøker å få fisk på barnas tallerken for at de små skal vokse og utvikle seg. Forbrukerrådet er imidlertid bekymret for at foreldrene nærmest blir lurt til å tro at de har servert barna et fullverdig fiskemåltid.

– Vi har funnet produkter som neppe kan regnes som et av ukens fiskemåltider, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Han råder til å være særlig oppmerksom på fiskegratenger, fiskepudding og panerte fiskeprodukter med fyll:

– Blant fiskegratengene varierte fiskeandelen fra 20 til 75 prosent. Den som kommer best ut er fransk type, men også blant de tradisjonelle finner vi gratenger med over halvparten fisk. Det viser tydelig at vi bør sjekke ingredienslisten.

Fagdirektøren understreker at det er helt greit å spise en middag med lav fiskeandel, men at du da ikke kan regne det som et fullverdig fiskemåltid i helsemyndighetenes kvote.

Gunstein.Instefjord.Fiskedisk.Foto

Forbrukerrådets Gunstein Instefjord har undersøkt fiskeandelen i fiskeprodukter. Foto: Forbrukerrådet

Ber bransjen ta tak

Årets resultater er bedre enn i 2012, da flere aktører i bransjen lovet å skjerpe seg, men Forbrukerrådet oppfordrer til ytterligere forbedring. Med et naturlig unntak av fiskesuppe, bør det bety å strekke seg mot en fiskeandel på minimum 50 prosent.

– De store variasjonene innenfor én og samme produktgruppe viser at det er mulig å strekke seg. Forbrukerne forventer et sunt måltid når de kjøper et fiskeprodukt, og det bør bransjen innfri. Enn så lenge er skepsis stadig en nødvendig del av et sunt kosthold, avslutter Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Rapport

Diagram fiskeandel_1