Forside > Siste Nytt > Ikke så grovt som du tror

Ikke så grovt som du tror

13. mars, 2014
Brødbransjen spekulerer i forbrukernes ønske om å velge sunt. Brødskala’n er misvisende og brødene tilsettes farge for å framstå som grove.

Forbrukerrådet har gjort en gjennomgang av merkingen av brød. Dessverre viser det seg at vi ofte forledes til å tro at vi spiser grovere enn vi faktisk gjør.

– Grovt brød er sjelden så grovt som det utgir seg for å være. Brødskala’n, som er utviklet for å gjøre det enkelt for forbruker å vurdere grovhet på brød, er mer enn moden for revidering, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

– Mørk farge på brødet er heller ikke en god indikasjon på grovhet. Bransjens bruk av malt og maltmel gjør at vi blir villedet når vi handler.

Misvisende

Det er mengden fullkorn som avgjør hvor grovt brødet er. Forbrukerrådet har gjennomgått beregningsmetoden som ligger til grunn i Brødskala’n og brødene er ikke så grove som merket gir inntrykk av.

– Det er feil å gi forbrukerne inntrykk av at et brød er grovt når det hovedsakelig er bakt på fint mel og gluten, men tilsatt kli. Det strider med både sunn fornuft og etablerte definisjoner, sier Gunstein Instefjord.

Brødskala’n er en godt etablert merkeordning som forbrukerne har tillit til, og som også helsemyndighetene henviser til. Forbrukerrådet, som i sin tid var med og utvikle merket, mener at beregningsmetoden for grovhet ikke er på linje med ny og etablert kunnskap.

Brødskalaen til opplysningskontoret for brød og korn. Grafikk.

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

– Matvarebransjen eier merket og har ansvaret for at det ikke er misvisende. Vi forventer at bransjen nå tar en gjennomgang, slik at merket faktisk gir oss riktig informasjon, sier Gunstein Instefjord.

Ønsker å velge sunt

Brød utgjør en betydelig del av vårt daglige kosthold. På spørsmål om hvilke egenskaper forbrukere legger vekt på når de handler brød, svarer to av tre at grovhet er viktig.

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av fullkorn på 70-90 gram. Brød med mye sammalt mel, havregryn, fullkornsris og fullkornspasta er viktige kilder til fullkorn.

– Forbrukere vil tenke at et brød merket som ekstra grovt eller grovt på Brødskala’n vil gi mye fullkorn, men dette er dessverre ikke alltid tilfellet, sier Gunstein Instefjord.

– Den internasjonalt etablerte definisjonen på fullkorn må brukes for å beregne grovhet. I Brødskala’n ganges kli opp med en omregningsfaktor og det er vekten av mel og ikke total tørrvekt som brukes som utgangspunkt for beregningen.

Ikke så grovt som du tror – En gjennomgang av merkingen på brød