Forside > Siste Nytt > Innelåst med boliglån

Innelåst med boliglån

17. september, 2014
Av de femti beste tilbudene om et vanlig boliglån er det bare seks – og kun fra tre banker – som tilbys uten noe som helst krav om fordelsprogram eller andre bindinger.

I september kunne vi lese i avisene at boliglånsutgifter belaster husholdningenes realøkonomi lite og mindre enn i foregående år. Til Aftenposten forteller sjeføkonomene i bankene at de forventer fortsatt lave renter et par år frem i tid.

Krever bindinger

Sparebank 1 Telemark, som selv oppgir å tjene gode penger på boliglån, tilbyr unge kunder en effektiv rente på 3,03 prosent, ifølge Dagens Næringsliv. Tilbudet forutsetter at man er totalkunde i banken.

Og akkurat den forutsetningen er en utfordring for oss som ønsker oss skarp konkurranse i bankmarkedet.

For et raskt besøk på finansportalen.no viser at blant de femti beste lånetilbudene er det bare seks tilbud fra tre banker (Sparebanken Øst, Flekkefjord Sparebank og Skandiabanken) som tilbys uten noen krav til ytterligere produkter for et vanlig boliglån (1,7 mill. i lån på bolig som er verdt 3,5 mill).

Av de femti tilbudene, er det elleve som stiller krav til at kunden skal ha lønnskonto i samme bank, et krav som mange opplever som rimelig. Men majoriteten (68 prosent) av tilbudene betinger altså produktpakke eller tilhørighet i et fordelsprogram. Og et fordelsprogram etableres jo nettopp for å hindre at kundene flytter til en annen bank.

Nytter å prute

Omtalen i avisene forteller flere ting:

For det første forteller det oss at vi, som i fjor mente at prisen på boliglån skulle ned, hadde rett.

Den forteller også at prisøkningen som bankene innførte nokså samtidig, og som ble forklart med regler for kapitaldekning, i mange tilfeller ikke var nødvendig.

Og den forteller at det nå nytter å prute med bankene.