Forside > Siste Nytt > Jakten på snillere pepperkaker

Jakten på snillere pepperkaker

20. desember, 2012
Forbrukerrådet har i disse dager en førjulskampanje med fokus på flyrettigheter. Under kampanjen ønsker vi samtidig å by forbrukerne på pepperkaker for å bidra til litt ekstra julestemning blant travle reisende.

Siden mange forbrukere er skeptiske til palmeolje fordi den er klimauvennlig, urfolkuvennlig og usunn, vil vi helst spandere pepperkaker uten. Dermed startet jakten på kaker av den litt snillere og sunnere sorten.

Det skulle vise seg å bli en lang og ørkesløs jakt, som endte uten så mye som en smule. For å lete etter palmeoljefrie pepperkaker i Oslo før jul, var litt som å finne ledig rom Betlehem. Alt var utsolgt!

Alle butikkene vi var innom hadde flere typer ferdige pepperkaker, men vi fant ikke så mye som et eneste lite pepperkakehjerte uten usunn, usnill palmeolje. Dette til tross for at ferdige pepperkaker uten palmeolje faktisk finnes på markedet. Disse er åpenbart så populære at de rives ut av hyllene. Når forbrukerne sier så klart ifra, burde det være enkelt for bransjen å reagere.

Mange produsenter har allerede gjort en stor jobb for å bytte ut palmeolje i sine produkter.  Nye tall viser at det totale forbruket av palmeolje i Norge er redusert med hele to tredjedeler og i snitt får vi faktisk i oss to kilo mindre av den regnskogødeleggende og usunne oljen årlig. Det viser at vi forbrukere har mye makt og det viser at bransjen er villig til å lytte til oss og til å endre adferd.

Til neste år håper vi alle pepperkakeprodusentene har fått med seg budskapet vårt og lager litt snillere og litt sunnere og litt mer miljøvennlige pepperkaker som vi kan spise med god samvittighet. I år ble løsningen for Forbrukerrådet å dele ut klementiner sammen med informasjon om passasjerrettigheter på flyplassene.

Med ønske om god jul, god hjemreise og litt snillere pepperkaker neste jul.