Forside > Siste Nytt > Jo, du kan klage på barnehagen

Jo, du kan klage på barnehagen

12. februar, 2016
En dom fra Aust-Agder tingrett i høst sa at du ikke kan få prisavslag når barnehagen ikke gir det de har lovet. Feil, mente Forbrukerrådet, som engasjerte seg i saken. Nå er dommen opphevet av Agder lagmannsrett, og forbrukerseieren er i boks.

Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, er glad for dommen fra Agder lagmannsrett:

– Den nullstiller dommen fra tingretten, som truet forbrukervernet til alle som kjøper en barnehageplass, eller annet som får offentlig tilskudd. Forbrukerrådet mener at vi helt klart må kunne få prisavslag hvis vi ikke får det vi betaler for også da.

Tingretten tok feil

Bakgrunnen for saken er at et foreldrepar i Grimstad mente datteren fikk for dårlig språklig oppfølging i barnehagen i forhold til hva hun var lovet. Aust-Agder tingrett slo i en dom fast at den pedagogiske oppfølgingen faktisk var for dårlig. Imidlertid sa den videre at mangler ved barnehagetjenester ikke kan gi rett til heving eller prisavslag. Begrunnelsen var at tjenesten ikke kan leveres tilbake, at det ikke er mulig å beregne hva mangelen er verdt, og at offentlig støtte gjør at den uansett er verdt mer enn foreldrebetalingen.

Forbrukerrådet mente at dommen var feil, og gikk inn som partshjelper for foreldrene. Barnehagen la til slutt ned samme påstand som foreldrene gjennom et forlik. Dommen fra Agder lagmannsrett stadfester at barnehagen skal betale prisavslag til foreldrene, og opphever dermed tingrettens dom.

Meningsløst å utelukke prisavslag

Flesland peker på at også en kartong melk er offentlig subsidiert, men vi må, og kan, kreve fullgod kvalitet på den.

– Det gjelder også en kinoforestilling eller en togtur, som også får offentlig støtte. Hvis ikke NSB leverer, har vi funnet måter å beregne tilbakebetalingen til kundene på, til tross for at vi har betalt noe av billetten over skatteseddelen. Det er meningsløst å si at det er umulig når det handler om barnehagetjenester, og heldigvis har nå lagmannsretten sikret forbrukervernet.

Det er advokat Lars F. Hvalgård-Bakke hos Advokatfirma Hald & Co i Arendal som førte saken, som kan overføres til mange forbrukersituasjoner. En rettslig prosess kan være økonomisk risikabel for privatpersoner. Derfor gikk Forbrukerrådet inn med midler for å sikre rettssikkerheten i en prinsippsak mange forbrukere kan nyte godt av. 

Barn leker. Foto.

Foto: Colourbox.com