Forside > Siste Nytt > Kjenner du merkene i butikken?

Kjenner du merkene i butikken?

13. mars, 2013
Svært mange synes det er vanskelig å orientere seg blant merkene i dagligvarehandelen. Vi har derfor laget en oversikt med enkel og lettfattelig informasjon om merkene du oftest møter når du handler.

SIFO undersøkte i 2011 hvordan vi håndterer og opplever alle merkene som møter oss i dagligvarebutikkene. Av de rundt tusen som ble spurt, er det overraskende mange som har vansker med å finne frem i merkefloraen.

For å bedre kjennskapen til merkene har vi derfor utarbeidet en merkeoversikt. Oversikten skal være enkel å hente frem, både på PC og smarttelefon i butikken, og tar for seg de vanligste merkene.

Merkejungel

I en vanlig norsk matvarebutikk finner vi godt over 100 forskjellige merker. Noen er offisielle, andre er merker som bransjene selv har satt på produktene. Noen er informative og gode, mens andre er mer egnet til å forvirre oss.

– Det er viktig at forbrukerne har oversikt over hva de ulike merkene står for. Denne merkeoversikten vil gjøre det enklere for folk å ta bevisste valg, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen.

– Merkeordninger kan være svært nyttig når vi velger hva vi skal putte i handlevognen. Vi håper denne merkeoversikten kan gjøre det enklere å vite hva de mest brukte merkene faktisk betyr, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Merkeoversikten gir en kortfattet presentasjon basert på hvem som står bak, og kriteriene for kontroll, åpenhet og kostnader ved bruk. Merkene er delt inn i kategoriene helse, miljø, mat, etikk og annet.

Se mer i vår merkeoversikt.