Mat

Klag på klærne!

8. november, 2019

Dersom klærne dine ikke holder den kvaliteten de skal, bør du klage. Visste du at du kan klage, selv når noe er kjøpt på salg?

Nordmenn kjøper store mengder klær både på nett og i butikk. Allikevel er klagetallene på klær hos Forbrukerrådet overraskende lave. Klær av lav kvalitet som fort blir ødelagt er lite miljøvennlig, og fører til ekstra kostnader for forbrukere.

– Hvis flere utøver rettighetene sine og klager på klær som er av for dårlig kvalitet, vil det bli mindre lønnsomt å selge dårlige klær. Hvis klær av høy kvalitet som vi bruker mer overtar for lavkvalitetsplaggene, vil både miljøet og lommeboken spares, sier fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Gunstein Instefjord. Foto

Minimum to års reklamasjonsrett på klær

Forbrukerkjøpsloven gir deg rett til å klage på feil i klær i minimum to år etter kjøpet, fem år i noen tilfeller. Klageretten gjelder uavhengig av pris eller om klærne er kjøpt på salg. Ta først kontakt med utsalgsstedet. Dersom det ikke fører frem, kan Forbrukerrådet mekle i saken.

– Det er altfor få som klager. Så langt i 2019 har vi kun 194 klager på klær, det er svært lite med tanke på hvor mange plagg som omsettes i Norge. Om flere av oss klager når klærne ikke er opp til standard, vil det bli mindre lønnsomt å selge dårlige klær, sier Instefjord.

En forutsetning for at du kan klage, er at klærne er behandlet «vanlig». Det betyr blant annet at du må ha fulgt vaskeanvisningene, og ikke ha hatt uhell som forårsaker skader på plagget.

– Så lenge du har tatt helt vanlig vare på plagget, har du klageretten i behold. Hva du har betalt, spiller ingen rolle. Pass spesielt på å følge vaskeanvisningen for ull og mer utsatte materialer, sier Instefjord.

Tips og råd

Å ta vanlig vare på et plagg betyr å følge anvisningene som er på plagget. Anvisningene forteller deg hvordan plagget skal behandles med tanke på vasking og tørking. Her er noen gode råd for å vaske klærne dine smartest mulig – på et vis som sparer både miljøet og plaggene! Rådene er hentet fra boken Lettstelt, av Ingunn Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson.

Flekkfjerningstips:

  • Sukker og salt er vannløselig og lett å vaske ut.
  • Fett og olje krever varme og vaskemidler for å fjernes.
  • Fargestoffer, som fra vin og kaffe, må blekes vekk. Det kan gjøres med f. eks hydrogenperoksid eller sitronsåpe.
  • Proteiner, som egg, blod eller stivelse, løses enklest opp i kaldt vann.
  • Sjekk flekkfjerningstabellen på snl.no når du støter på en ny og vrien flekk.

Ullvask:

  • Bruk spesialvaskemiddel for ull.
  • Strekk plaggene etter sentrifugeringen.
  • Ikke bruk tørketrommel.
  • Ikke la tunge ullplagg henge med tyngden på noen få punkter. veldig tunge, tykke eller våte ullplagg bør tørkes flatt.
  • Velger du å vaske ull for hånd; ikke vri, gnikk eller dra. Behandle den våte ulla varsomt.

Følg symbolene på vaskelappen. Lurer du på hva noen av dem betyr? Klikk deg inn her:

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel