Forside > Siste Nytt > Klag på usunn barnereklame

Klag på usunn barnereklame

3. oktober, 2013
Er du lei av at barna dine blir utsatt for reklame for brus og godteri? Nå kan du bidra til å sette en stopper for det ved å klage til Matbransjens faglige utvalg (MFU).

Markedsføring av usunn mat og drikke skal ikke rettes mot barn under 13 år. Produktene det gjelder er blant annet sjokolade, is, brus, snacks, søte desserter, kjeks og visse typer take away-mat og yoghurt. Dette er retningslinjer som matvarebransjen og produsenter nå skal rette seg etter.

Ni av ti mener det er altfor stort kjøpepress på barn og unge når det gjelder søtsaker, brus og snacks. Det viser en meningsmåling utført av TNS Gallup på oppdrag for Kreftforeningen i 2012. Myndighetene fører ikke tilsyn med bransjen på dette området. Da må forbrukerne mer aktivt på banen. Å sende inn klager er viktig for å vise bransjen og myndighetene hva som oppleves som overtramp. MFU er klageinstans og innklager vil være anonym.

Jo flere klager MFU får til behandling, jo mer får vi belyst kjøpepresset barn og ungdom blir utsatt for fra produsenter som vil selge dem næringsfattig mat. Overforbruk av mat med mye sukker, salt og fett utgjør store kostholdsutfordringer, og overvekt og fedme blant barn og unge er et betydelig samfunnsproblem.

Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å sende inn klager på markedsføring som de mener bryter med matvarebransjens egne retningslinjer.