Forside > Siste Nytt > Kun 11 solkremer får godkjent av Forbrukerrådet

Kun 11 solkremer får godkjent av Forbrukerrådet

22. juni, 2016
Hvilken solkrem bør du velge for deg eller barna? Vi har testet over 40 av kremene på markedet, og bare 11 av disse får godkjent av Forbrukerrådet.

Se alle resultatene

Forbrukerrådet har gjennomgått 41 solkremer og sjekket dem for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer eller kjemiske stoffer i nanoform. Og sjansen er stor for at du får med deg en solkrem hjem med problematiske stoffer.

– Det er dessverre ikke bare solen du bør beskytte deg mot. Velg en solkrem med grønt fjes eller svanemerke, så er du på den sikre siden når du smører inn deg selv og dine, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Solkremer.foto

Foto: Forbrukerrådet

Av de 41 de solkremene som er testet, så inneholder:

  • 21 hormonforstyrrende stoffer
  • 11 allergifremkallende stoffer
  • 14 kjemiske stoffer i nanoform

– Vi har over lang tid bedt om at bruken av hormonforstyrrende stoffer blir strengere regulert, og at bransjen stopper å bruke disse. Det er fullt mulig å lage solkrem uten stoffer som kan være hormonforstyrrende.

Kun 11 av solkremene i testen får smilefjes av Forbrukerrådet.

Pass på barna

Av de 16 solkremene i testen som er ment for barn, inneholder over halvparten hormonforstyrrende stoffer. Flere av kremene har også allergifremkallende stoffer og kjemiske stoffer i nanoform.

– Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring.

– Vi håper slike tester gjør det enklere for forbrukeren å velge bort slike problematiske stoffer. Samtidig ønsker vi å legge press på bransjen for at den skal velge bort bruken av disse stoffene, sier Randi Flesland.

Krever bedre regulering

Forbrukerrådet har i lang tid arbeidet for en strengere regulering av hormonforstyrrende stoffer. Forrige onsdag la EU-kommisjonen, langt på overtid, frem forslag til regulering. Dessverre er det lite som tyder på at vi er i mål.

– EU-kommisjonens forslag inneholder altfor strenge krav til når et stoff skal regnes som hormonforstyrrende. Blir dette vedtatt, er det fritt frem å benytte en rekke stoffer som mistenkes å være hormonforstyrrende, sier Randi Flesland.

– De potensielle skadevirkningene er store. Hormonforstyrrende stoffer kan øke risikoen for kreft, diabetes og barnløshet. Vi kan ikke akseptere at det finnes stoffer forbundet med risiko i hverdagsprodukter.

Også den danske miljøministeren og Kemikalieinspektionen i Sverige har uttrykt skuffelse over forslaget. Forbrukerrådet og forbrukerkollegaer i Europa vil nå presse på for at EU lander på et mer forbrukervennlig regelverk enn det som ligger på bordet.

Forbrukertips

  • Kjøp svanemerket solkrem. I tillegg til å ta hensyn til helse og miljø generelt, har disse vært testet for både parfyme, allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende stoffer.
  • For å unngå allergifremkallende parfymestoffer, kjøp produkter uten parfyme.
  • Stoffer i nanoform skal merkes i all kosmetikk. I ingredienslisten på solkremen skal det derfor stå nano bak alle kjemikalier i nanoform.
  • Hvis du har valget – kjøp heller krem enn spray.
  • Soltips: Nyt sola, men bruk solkrem for å unngå å bli solbrent.

Se alle resultatene