Forside > Siste Nytt > Lettere med billett på mobilen

Lettere med billett på mobilen

17. desember, 2012
I dag lanserer Ruter sin billett-app. Denne gjør det mulig å kjøpe billett med mobiltelefonen.

NSB har hatt sin billett-app i funksjon en god stund nå. Det har også AtB, Trondheims kollektivselskap, som også har mulighet for billettkjøp ved hjelp av SMS.

At vi nå kan kjøpe billetten med mobiltelefonen, er bra. For det har vært mange utfordringer med innføring av elektroniske reisekort. Med ulike løsninger hos de forskjellige kollektivselskapene, har det til tider ikke vært lett å vite om du har gyldig billett eller ikke. Det samme elektroniske reisekortet kan brukes hos NSB og Ruter, men skal du validere billetten, er det ulike prosedyrer for det hos de to selskapene. Dette har skapt usikkerhet hos mange kollektivreisende.

Til selskapenes forsvar skal det sies at når løsningene først er som de er, har de brukt mye krefter på å informere oss kunder. Med kampanjer i medier, og plakater i buss og bane. Dette har nok hjulpet flere til å forstå hvordan de kan sikre at billetten er gyldig. Men det burde ikke vært nødvendig.

Det skal være lett å reise kollektivt. Det skal være lett å skaffe seg gyldig billett. Vi må få en reiseplanlegger for hele landet, der vi kan skrive hvor vi skal reise fra og til, og kjøpe billett for reisen. Uavhengig av om vi passerer en eller to fylkesgrenser, eller om vi bytter fra nasjonale NSB til regionale AtB. Du kan bruke bankkortet ditt til å ta ut penger i hvilken som helst minibank. Så ordner bankene dette seg imellom. På samme måte må kollektivselskapene nå samordne seg.

En nasjonal mal for mobil billettering er under utarbeidelse. Samtidig har flere fylker enten allerede kjøpt, eller er i ferd med å anskaffe billett-apper. Det er til å undres over at så mange fylker utvikler egne løsninger, når de alle skal kjøpe en veldig lik tjeneste. Jeg håper de lager løsninger som fungerer over administrative grenser. Vi reisende vil bare komme oss på førjulsbesøk, eller til jobb, og tenker nok lite på fylkeskommunen der vi sitter!