Forside > Siste Nytt > Lokkepriser – hvor mye feil skal en megler kunne ta?

Lokkepriser – hvor mye feil skal en megler kunne ta?

20. mai, 2015
Det finnes nesten ingen tenkelig holdbar unnskyldning når en eiendomsmegler setter prisantydningen lavere enn hva helt sammenliknbare boliger er gått for nylig i et marked som er stigende.

Det er for de aller fleste boliger svært lett å treffe godt. Takstmenn og eiendomsmeglere har nemlig tilgang til et veldig nyttig datasystem som forteller hva boligen ble solgt for i tidligere runder, og hva prisstigningen har vært. Det gir deg et anslag på verdien.

Dessuten finner systemet frem noen boliger i samme område som er solgt helt nylig.  Og så kan takstmann eller megler justere noe opp eller ned for nyoppusset eller eldgammelt bad, fin eller stygg utsikt, og andre individuelle forhold ved akkurat denne boligen.

Et by-fenomen

Det kan være mer krevende å fastslå prisantydningen et sted der det omsettes svært få boliger, og de som selges er veldig ulike når det gjelder tomtestørrelse, beliggenhet, alder, vedlikehold og størrelse. Vi snakker her om Distrikts-Norge. Der er lokkepriser ikke et problem, og meglerne opptrer mer forsvarlig.

20052014_megler

Det er i byene lokkepriser brukes. Særlig for mindre leiligheter i sentrum, der det finnes tusentalls av liknende boliger man kan sammenlikne med. Altså er jobben lett. Det finnes derfor nesten ingen tenkelig holdbar unnskyldning når en eiendomsmegler setter prisantydningen lavere enn hva helt sammenliknbare boliger er gått for nylig i et marked som er stigende.

Prisgitt meglerne

Dessverre har vi i Norge et system der eiendomsmegleren styrer takstmannen. Vi vet at eiendomsmeglere velger takstmenn etter behag. Vi vet at eiendomsmeglere kontakter takstmenn for å endre takstmannens konklusjoner. Dermed kan vi ikke automatisk være sikre på at takstmannens prisvurdering er fremkommet utfra takstmannens helt selvstendige vurdering. Og mange steder i landet ser vi at takstmannen er presset ut av rollen til å gi sin vurdering av markedspris. Slik at vi forbrukere blir mer prisgitt meglerne, bokstavelig talt.

I et mindre villvest-preget bolighandelssystem, som i Danmark, er det ved lov forbudt at eiendomsmegler bestiller «bygningssakkyndig». Eiendomsmegler skal nemlig ikke kunne ha noen innflytelse på rapporten.

Vi i Forbrukerrådet har gjentatte ganger pekt på at å forhindre lokkepriser er et ansvar for eiendomsmeglerforetakene selv. Forbrukerombudet varsler nå at de vil slå hardere til mot lokkepriser. Det hilser vi velkommen.