Forside > Siste Nytt > Megleren styler – du betaler

Megleren styler – du betaler

15. januar, 2013
Frykten napper jo tak i noen av oss boligkjøpere: Fungerer stylingen som en avledning?

Hvordan ser parketten egentlig ut under det flossy teppet? Er det en sprekk der i veggen, akkurat bak det gedigne speilet i lekker sølvramme?

Og den moderne sofaen – står ikke den akkurat foran stedet der de stygge radiator-rørene kommer opp gjennom gulvet?

Som selgere og som meglere ønsker vi å vise boligen fra den beste siden. Det er helt forståelig og slett ikke forbudt. Men noen ganger slår tanken meg: Undervurderer megleren oss som kjøpere?

Er ikke vi her til lands kjent for å verdsette trygghet, og enkle og troverdige virkemidler?

Stiftet på meglerkontoret

Meget har endret seg de siste årene: Salgsoppgaven du får stukket i hånda når du kommer på visning, har skiftet karakter:

For 20 år siden var det en liten «papirblekke», kopiert opp på meglerkontorets maskin og stiftet i hjørnet. Ett par fotos, og noen fakta. Og deretter takstmannens verdi- og lånetakst.

Det var nok for enkelt, og informasjonen var for dårlig da som nå – selv om det forståelig nok kunne være enklere den gang man fortsatt kunne kjøpe 50 m2 sentralt i Oslo for 250.000 kroner.  I dag koster en slik leilighet rundt 2 millioner.

Møbler fra byrået

I dag opplever jeg salgsoppgaver som er som innbundne bøker – med sidetall som noen ganger passerer 70. Fotografiene har tatt over. Bilder av boligen, med møbler som er leid inn fra et stylingbyrå.

Bildene er tatt med vidvinkel, slik at boligen fremstår som romslig, møblene er små og lette (og derfor ofte lite praktiske), men det fremmer inntrykket av at 45 m2 er godt med plass. De er tatt med vinkler som behendig unngår de stygge stedene inne i og utenfor boligen.

Og i mangel av noe bedre: Fotos av detaljer i innredningen. Et glinsende design-blandebatteri på badet. Og en lekker bolle med en blomst oppi. Følger bollen med på kjøpet, mon tro?

Hva koster dette? Megleren anbefaler. Selgeren betaler.

Klage? Glem det

Nærmiljøbeskrivelser der moteforretninger, kaffebarer, treningssentre og hudpleiesalonger ramses opp, er blitt vanlig. Dersom en av dem legger ned, kan du da klage og si du har oppdaget en «mangel»? Neppe. Eller for å være presis: Det kan du bare glemme!

Jeg skulle ønske at tilstandsrapport fra en helt uavhengig takstmann var obligatorisk ved boligsalg over en viss verdi, og at det var mer tid i prosessen, slik at vi kjøpere fikk tid til å vurdere informasjonen.

Kanskje ganske mange av oss nøkterne nordmenn er slik skrudd sammen at vår betalingsvilje øker, jo enklere og mer faktabasert boligen presenteres?