Forside > Siste Nytt > Merk maten med farger

Merk maten med farger

30. mai, 2013
Det må bli enklere å velge sunt når vi handler. Mange av utfordringene innen folkehelsen er knyttet til kostholdet vårt – og det trengs opplagt grep for å snu trenden med at vi spiser for mye usunn mat. 

EUs nye forskrift om matinformasjon er et riktig steg på veien. Maten skal nå merkes med hvor mye energi, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt den inneholder, men informasjonen forblir på baksiden med liten skrift.

Når vi haster gjennom butikken med handlevognen, er vi avhengige av at informasjonen er lett tilgjengelig og lett forståelig. Når vi vet at så få som 29 prosent regelmessig leser informasjon på baksiden når de handler, så sier det seg selv at de nye kravene ikke er strenge nok. Mange synes også det er vanskelig å forstå næringsdeklarasjonen.

Nøkkelhullet ikke nok

Dagens nøkkelhullmerking er viktig, men ikke tilstrekkelig. Mesteparten av matvarene merkes ikke, og da er det ikke enkelt å vite når vi tar usunne valg. Nøkkelhullmerket gir også bransjen for liten grunn til å utvikle sunnere alternativer, siden usunne produkter ikke merkes.

Vi har sammen med våre europeiske søsterorganisasjoner foreslått fargekoding av ulike næringskilder på forsiden av produktet. Grønt lys betyr bra mens rødt betyr høyt og usunt innhold av sukker, salt eller fett. Fire av fem forbrukere sier da også i en britisk undersøkelse at fargekoding ville vært et verdifullt verktøy.

Se til England

Dagligvarekjeden Sainsbury’s innførte trafikklysmerkingen allerede i 2005, og nå følger samtlige store dagligvarekjeder i Storbritannia etter. Erfaringene viser at handlevanene våre endrer seg med trafikklysmerkingen – og i enkelte tilfeller radikalt. Salget av en rett med dampet laks – som stort sett har grønne lys – økte med hele 46 prosent. I samme periode falt omsetningen av moussaka 24 prosent. Denne retten hadde mange røde lys.

Den nye merkeordningen fra EU og dagens Nøkkelhull er vel og bra, men ikke tilstrekkelig. Vi foreslår at norske myndigheter og matbransjen ser til England – og gjør det enklere å velge sunn mat – og samtidig mer attraktivt å produsere og tilby slik mat.

Og for å sitere helseminister Jonas Gahr Støres ved fremleggingen av folkehelsemeldingen i april: «Vi kan ikke vedta at folk skal bli mer aktive eller spise sunnere. Men vi kan sette oss mål, ta felles ansvar og gi god informasjon om folkehelse.»
Rapport – dagligvareundersøkelsen