Forside > Siste Nytt > Mørkets gjerninger i strømmarkedet

Mørkets gjerninger i strømmarkedet

21. november, 2014
Hver høst begynner folk å tenke på strømregningen. Blir vinteren kald?  Blir strømprisen høy?

Men i ly av høstmørket forbereder nok også andre aktører sine fremstøt i dette markedet.

Det er de som vil selge deg en ny strømavtale, for at de skal tjene mer penger, mens de hevder det er fordi de vil at du skal spare penger.

Noe som ikke stemmer helt, sier du?

Høy aktivitet gjelder for så vidt også for vårt portalmiljø her i Forbrukerrådet, som på oppdrag fra Stortinget i vår har fått til oppgave å utvikle en ny strømportal, slik at forbrukerne lettere kan ha mulighet til å sammenlikne avtaler. På den fronten har situasjonen vært vanskelig i flere år.

Vi gleder oss til neste høst.

Miljøvennlig til lav pris

Men i årets mørketid er det ellers neppe så mye annet nytt på dette nivået for forbrukeren. Selv om viktig politikk for strømmarkedet også er i støpeskjeen. Men hvis du som forbruker blir oppsøkt av aktive strømselgere, kan du ha med deg følgende budskap på veien:

De aller fleste analytikere og eksperter er enige om at strømprisen i tiden fremover nesten helt sikkert vil ligge ganske lavt.  Det er altså liten grunn til panikk.

Den rimeligste – og ikke minst – den mest miljøvennlige strømmen er den du ikke bruker. Og så lenge milde havbriser bevarer landet på plussiden, er det sannsynligvis heller ikke duket for skyhøyt forbruk.

Og ofte er det enkle det beste hvis du vil spare både penger og miljøet, som å bytte ut panelovner med ovner som har nattsenking, kjøpe tetningslister til vinduer og utgangsdører, senke innetemperaturen én grad etc.

Kanskje, kanskje du kan håpe på drømmen som forbruker: Lite strømforbruk til lav pris?  Hvis du har en god spotprisavtale, da. (som slett ikke er det samme som innkjøpspris, om du trodde det). Velg en spotprisavtale med leverandøren din – da får du markedets gunstigste pris.

Sikringer. Foto.

Foto: Colourbox.com

Velg bort forskuddsbetaling

Er det noen vits å ha betalt på forskudd til leverandøren? Nei. Velg bort leverandører som krever forskuddsbetaling. Går selgeren konkurs, taper du beløpet. Unngå også ulike ordninger for å forsikre deg mot pristopper og forslag om utjevning av strømregninger.

Fastpris på strøm, det vil si en fast avtalt pris per kilowattime for en gitt periode, kan være et alternativ for den som ønsker forutsigbarhet.

Kjøp heller ikke strøm fra gate- eller telefonselgere.  Og vær skeptisk til gavekort, rabatter på bensin, «gratis heiskort» og andre tilbud som ikke har noe med strøm å gjøre. Strømselgerne tar som regel dette igjen på strømprisen.

Sjekk jevnlig om avtalen du har valgt fortsatt er gunstig. Og husk at du har angrerett om du har kjøpt strøm på nett, telefon eller fra gateselgere.

Om du blir kontaktet av strømselgere, er det neppe dette budskapet de kommer med.

Men om ikke selgere av strøm bidrar til å «opplyse» forbrukerne, så må jo vi i Forbrukerrådet gjøre det.