Du sparer penger og lufta når bilen går på elektrisitet, men batteriskifte er dyrt. En god batterigaranti er derfor verdt sin vekt i gull. Forbrukerrådet har laget en bilbatteriguide, slik at du vet hva du kjøper.

Elbilbatter.Foto

Foto: Colourbox

– Vårt råd er å sjekke om bilen tilbyr en kapasitetgaranti, slik at du kan klage om batteriet slutter å yte. Vi håper at guiden vår vil føre til konkurranse om bedre vilkår for bilkjøperne, slik det har skjedd med nybilgarantien, sier Pia Cecilie Høst, leder for Forbrukerdialog.

El- og hybridbiler er en ny og ukjent teknologi for de fleste. Bilkjøperne vet ikke hva de skal se etter for å gjøre et veloverveid valg. Vi har derfor laget bilbatteriguiden for å informere forbrukerne om hvem som tilbyr den beste batterigarantien.

– Fra i år kan også hybridbil-kjøpere glede seg over kapasitetgaranti som er svært verdifull for forbrukeren. Tidligere har det vært noe som vanlige elbil-kjøpere og ladehybridbil-kjøpere har kunnet glede seg over. Det er en positiv utvikling sier hun.

I årets bilbatteriguide innfører Hyundai bedre batterigarantier for elbiler og ladehybrider og Suzuki tar ledelsen i hybrid-klassen. Tesla tilbyr fortsatt ingen kapasitetgaranti overhodet.

Her finner du Elbil-garantiguiden

Her finner du Ladehybrid-garantiguiden

Her finner du Hybrid-garantiguiden

Elbiler: Hyundai på topp

I fjor kunne Volkswagen skilte med de beste batteri- og kapasitetgarantiene i elbil-klassen. Nå har imidlertid Hyundai forbedret sine vilkår ytterligere, slik at merket rykker opp til toppen av Forbrukerrådets oversikt. Hyundai lover sine kunder at Ioniq Electric skal ha minst 70 prosent gjenværende batterikapasitet etter åtte år eller 200 000 km. I motsetning til mange andre merker, er garantien gyldig uavhengig av om eieren følger bilens serviceprogram eller ikke.

– Hyundai går foran og vi håper mange andre merker vil følge Hyundais eksempel. Ikke minst Tesla, som ikke tilbyr noen kapasitetsgaranti overhodet, sier Høst.

Også Mitsubishi og BMW har forbedret sine vilkår, slik at de to merkene nå har like gode vilkår som Volkswagen. Nykommer Opel må nøye seg med en åttendeplass, mens nykommer Smart ender på tiende. Kia, som topper vår bilgarantiguide i år, må nøye seg med en tolvteplass når det kommer til elbiler.

Ladehybrider: Hyundai på topp

Også i ladehybrid-klassen stakk Volkswagen i fjor av med seieren. Siden den gang har imidlertid Hyundai introdusert sin Ioniq Plug-in, som leveres med like solid batteri- og kapasitetgaranti som sin hel-elektriske navnebror. Dermed rykker Hyundai rett til topps også i ladehybrid-klassen.

Også i denne klassen har Mitsubishi forbedret sine vilkår, slik at merket nå deler sølvmedaljen med Volkswagen. Også BMW har forbedret sine vilkår, men kun for modellene i3 REX og i8. Disse er nå like godt garantert som Mitsubishi og Volkswagen. De andre BMW-ladehybridene derimot, mangler helt kapasitetgaranti og ender dermed på tiendeplass sammen med nykommer og søstermerke Mini.

Hybrider: Suzuki på topp

I fjor sto Hyundai frem som vinner i klassen for ikke-ladbare hybrider med åtte år eller 200 000 km batterigaranti. Verken Hyundai eller noen av de fem andre hybrid-merkene tilbød imidlertid noen kapasitetsgaranti.

Siden den gang har Suzuki kommet på banen med to hybrid-modeller, Swift 4×4 Hybrid og Ignis SUV 4×4 Hybrid. Disse leveres med en garanti som lover hele 80 prosent kapasitet i fem år eller 100 000 km. Etter Forbrukerrådets syn er en kapasitetgaranti svært verdifull for forbrukeren og belønnes dermed solid. Dermed tar Suzuki en soleklar førsteplass på Forbrukerrådets hybrid-oversikt.

Garantiråd

  • Sjekk garantien nøye når du skal velge ny bil.
  • Gå til forbrukerrådet.no og søk på bilgaranti for å finne den beste garantien.
  • Har du en ny bil, så sjekk garantien når du oppdager en feil.

Relaterte saker